Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Символичен жест: Президентите на Франция и Италия почитат Леонардо да Винчи

[post-views]
Символичен жест: Президентите на Франция и Италия почитат Леонардо да Винчи

Leonardo da VinchiЛидерите на Франция и Италия Еманюел Макрон и Серджо Матарела ще отбележат заедно 500 годишнина от смъртта на Леонардо Да Винчи. Срещата между двамата ръководители е знакова и се смята като опит да се тушира напрежението между Париж и Рим през последните месеци.

Леонардо да Винчи прекарва последните си три години от живота в замъка Кло-Люсе във Франция. Умира на 2 май 1519 г. на 67 години и е погребан в параклиса Сен Юбер в кралския замък Амбоаз, близо до град Тур. Именно тук лидерите на Франция и Италия ще се срещнат за да почетат великия гений, както и да рестартират отношенията между двете страни.

Жан-Луи Сюро – директор на замъка Амбоаз:

„Това, че именно тук френският президент ще приветства италианския президент е много тържествен момент. Това е израз на общата памет между двете страни за тази личност, израз на културната връзка между тях. Затова има много символика в срещата между двамата президенти.“

През последните месеци дипломатическите отношения между Франция и Италия стигнаха до най-ниското си ниво от Втората световна война. Причините за това не са малко. От  различията между Париж и Рим по отношение на мигрантската криза до подкрепата на италианското правителство за френската протестна мрежа „Жълтите жилетки“. Дори и за Леонардо имаше словесни сблъсъци, след като Италия обвини Франция, че си е присвоила наследството на твореца.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани