Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва без премиер след изборите за президент в страната

[post-views]
Литва одобри 200 млн. евро военна помощ за Украйна

litva flag

Министър-председателят на Литва Саулюс Сквернелис обяви, че ще подаде оставка през юли, след като не успя да се класира за втория кръг на президентските избори. Вотът в неделя беше спечелен от новобранеца в политика Гитинас Науседа. В края на месеца той ще се изправи на балотаж срещу бившата министърка на финансите, Ингрида Шимоните.

Близо 57 процента от литовците упражниха правовото си на глас на проведените в неделя президентски избори. Според предварителните резултати 54-годишният независим кандидат и икономист Гитина Науседа се класира първи с 31 процента. С близо 29 на сто втора се класира бившата финансова министърка  Ингрида Шимоните, следвана от премиера Саулюс Сквернелис, с 21 процента. Битката за президентски пост се следи внимателно, защото следващият държавен глава ще трябва да седне в стола на отиващия си президент Далия Грибаускайте. В края на втория си мандат тя продължава да е един най-харесваните политици в страната, но Конституцията не позволява да се кандидатира за трети.

Макар и президентите в Литва да има имат предимно церемониални функции, те отговарят за външната политика на страната. Кой ще е следващият президент ще стане ясно на 26 май, като балотажът ще съвпадне с изборите за ЕП.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани