Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойци от България, Сърбия и САЩ заедно в строя

[post-views]
Бойци от България, Сърбия и САЩ заедно в строя

shablaТактическото учение с бойни стрелби демонстрира върхови достижения
Сред основните цели на учението „Шабла 2019“ на първо място е задачата да се види готовността на всички формирования от участващите за пребазиране на голямо разстояние на техника, въоръжение и личен състав – настаняване в полеви условия, които са много близки до реалните и където се изпълнява операция. В същото време за нас беше важно да се демонстрират готовност и възможности за провеждане на реални стрелби с въоръжението, което е било пребазирано и което се ползва в съответните формирования. Това каза командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков пред вестник „Българска армия“ по повод провеждането на „Шабла 2019“. Той е и ръководител на учението. 

„Шабла 2019“ е съвместното тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от Военновъздушните сили с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътните войски „Шабла  2019“ (ТУБС „Шабла 2019“).
На откриващата церемония в тържествен строй застанаха военнослужещи от страните участнички – Република България, Република Сърбия и САЩ. Генерал-майор Цанко Стойков поздрави участниците и обяви началото на стрелбите. На зенитния полигон на ВВС Шабла в продължение на четири дни Военновъздушните сили съвместно със Сухопътните войски и Военноморските сили усъвършенстваха подготовката на своите формирования за участие в съвместна операция. Водиха се интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по разнообразни въздушни и надводни цели.
Основна цел на учението беше усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.
ТУБС „Шабла 2019“ е част от серията учения, които се провеждат това лято под ръководството и със сътрудничеството на Командването на 
Сухопътните сили на САЩ в Европа 
Едновременно с ТУБС се проведоха и съвместни стрелби с представители на Въоръжените сили на Република Сърбия. В началото на учението Сухопътни войски изпълниха две упражнения. Стрелбите им бяха отлични. Вторият ден започна със стрелби на самолетите Су-25 и вертолета Ми-24 по надводните цели. Основната ни цел беше да се отработят предимно маньоврите, които трябва да се изпълняват. 
Стрелбите със зенитно-ракетните комплекси се правят веднъж на две години, така че целта ни е с това учение да се отработят всички процедури и да се унищожи мишената. Това каза пред вестник „Българска армия“ бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на българските ВВС и ръководител на стрелбите в рамките на учението „Шабла 2019“. 
 

Бойни средства и разчетиshabla
Бойните средства, с които българските ВВС участваха в „Шабла 2019” включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „Нева” 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-24.
Стрелбите въздух–въздух на изтребителите МиГ-29 бяха по парашутни мишени и се изпълняваха с управляемото ракетно въоръжение. 
Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 стреляха с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели. 
Формированията за ПВО на Сухопътните войски тренираха своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. 
Ракетните и артилерийските формирования извършиха бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“, както и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.
Военноморските сили осъществявиха стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“, радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста, както и с един катер имаха готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Възстановяват нощната учебно-бойна подготовка
За първи път от десетилетие насам се възстановява нощната учебно-бойна подготовка на летците. shablaБългарски и сръбски екипажи на самолет МиГ-29  участваха в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”. Нашите пилоти проведоха бойни стрелби денем и отстрели нощем по светеща парашутна мишена. 
В стрелбите се използват авиационни управляеми ракети с топлинни глави за самонасочване за малки дистанции, включени в боекомплекта на МиГ-29. Целта на стрелбите беше летателният състав да поддържа своите навици за работа с комплекса за въоръжение на самолета и да бъдат оценени постигнатите от тях бойни способности чрез реално използване на средства за поразяване по въздушни цели. Паралелно с това се усъвършенства подготовката по техника на пилотиране и самолетоводене над море на различни височини, денем и нощем. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани