Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради сондажи – Гърция и Кипър заплашиха Турция със санкции

[post-views]

cipras_garciqГърция и Кипър заплашиха Турция със санкции от ЕС, ако се потвърди информацията, че Анкара е започнала сондажи за добив на газ в изключителна икономическа зона на Кипър. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, след разговор с кипърския президент Никос Анастасиадис.

Водите около изключителната икономическа зона на остров Кипър дадоха нов повод за напрежение между Гърция и Турция, след като преди няколко месеца бяха открити огромни нови залежи на природен газ. Кипърското правителство твърди, че от месец май турски сондажни кораби проучват района, което е в нарушение с международните закони.

Алексис Ципрас – министър-председател на Кипър:

„Всеки, който наруши суверенитета на Гърция и на Република Кипър, които са страни-членки на ЕС и всеки който наруши международното право в региона, трябва да знае, че това ще има последствия.“

Кипър и Гърция вече поставиха въпроса по време на срещата на държавите от Средиземноморската група на ЕС, които се съгласиха, че действията на Турция в изключителната зона на Кипър са в противоречие с принципите на ЕС и международното право.

Очаква се проблемът да влезе и в дневния ред на предстоящата среща лидерите на ЕС, която ще се проведе на 20 и 21 в Брюксел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани