Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Техеран след последните санкции от Тръмп: САЩ презират дипломацията и са жадни за война

[post-views]
Техеран след последните санкции от Тръмп: САЩ презират дипломацията и са жадни за война

iran usa

САЩ са жадни за война, твърди Техеран, след като получи поредна порция санкции от страна на Вашингтон. Официалната позиция на Ислямската република е, че този ход на  слага край на възможността за дипломация.

Иранският държавен глава определи рестрикциите като безполезни, а правителството отказа да води диалог при сегашните условия.  

Както беше обявил, американският президент Доналд Тръмп подписа указ за нови, по-строги санкции срещу Техеран. Белият дом прекрати достъпа до ирански активи на стойност десетки милиарди долари, като този път мерките са насочени директно към властта и в частност към върховния лидер – аятолах Али Хаменей.

Ходът на Вашингтон разгневи иранската дипломация. Докато на закрито заседание Съветът за сигурност на ООН обсъждаше ситуацията, посланикът на Техеран в организацията призова Тръмп да прекрати икономическата война срещу иранския народ.

Маджид Тахт Раванчи – посланик на Иран в ООН:

„Не сме ние тези, които нагнетяват напрежението. САЩ ни притискат и както видяхте и днес, налагат ни допълнителни санкции. Никой с ясно съзнание не би приел да води диалог със страна, която го заплашва с още наказания.“

Вашингтон твърди, че със санкциите иска да накара Техеран да се върне на масата за преговори – позиция, която не се споделя от иранския външен министър. В социалните мрежи Мохамед Джавад Зариф заяви, че САЩ презират дипломацията и са жадни за война и подчерта правотата на президента Тръмп, когато твърди, че американските военни нямат място в Персийския залив.

Междувременно Съветът за сигурност призова за сдържане и диалог, а Франция, Германия и Великобритания предупредиха Техеран, че ако се откаже от ядреното споразумение, ще последват тежки последици. Американският държавен секретар Майк Помпео от своя страна е на обиколка в Близкия Изток, в търсене на съмишленици за коалиция срещу Иран.

Най-ново

Единична публикация

Избрани