Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български екип осигури форсирането на Дунав

[post-views]
Български екип осигури форсирането на Дунав

Майор Стоян ДАРАКЧИЕВ
1bpБългарска военно-полицейска взводна тактическа група осигури форсирането на водна преграда от войски на НАТО по време съвместното многонационално учение „SABER GUARDIAN 2019” в състава на батальон „Военна полиция“ от армията на САЩ. Операция „SCORPION FURY 2019” се проведе край Бурдушани, Румъния. Военно-полицейското формирование, ръководено от подполковник Иван Комитов, бе формирано от Служба „Военна полиция“ и включваше военнослужещи от регионалните служби, подготвени за изпълнение на пълния спектър военно-полицейски дейности в многонационална среда. Командир на военно-полицейския взвод бе лейтенант Ясен Гърков.
Във форсирането на река Дунав участваха формирования от многонационалната бригада „Югоизток“ и щаба на многонационална дивизия „Югоизток“, 1-ва пехотна дивизия, 116-и пехотен полк, 141-ва бригада за повишаване на мобилността и 12-та бойна авиационна бригада на САЩ, както и 10-а инженерна бригада, речна флотска тактическа група, формирования от морската пехота, силите за специални операции, психологически операции, военна полиция и военно-въздушните сили на Румъния.
В хода на учението след масирана артилерийска подготовка бяха извършени тактически въздушни и водни десанти за овладяване на опорни пунктове на срещуположния бряг, с цел осигуряване преминаването и развръщането на основните сили. След изграждане на переправата по понтонен мост и на баржи, преминаха настъпващите от дълбочина колони на пехотните, танковите и артилерийски формирования и се развърнаха на срещуположния бряг за провеждане на настъпателна операция. Огневото прикритие се осъществяваше от корабите на речната тактическа група, а по въздух – от ВВС и бойната авиационна бригада.
Подполковник Комитов: „Изпълнявахме задачи по обща военно-полицейска поддръжка. Постигнахме пълна съвместимост с колегите, както по отношение на използваните тактики, техники и процедури, така и по отношение на планирането и управлението на военно-полицейските операции. В състояние сме да действаме заедно, като един екип.“
Съвместното многонационално учение „SABER GUARDIAN 2019” се проведе от 3 до 24 юни на полигони в Румъния, България и Унгария. Тази година в учението, което се ръководеше съвместно от Румъния и САЩ, участваха около 8000 военнослужещи от 6 нации. Допълнително в Румъния в учения с многонационално участие, оперативно свързани със „SABER GUARDIAN 2019”, участваха още 5600 румънски военнослужещи, като общият числен състав достига над 13 600 военнослужещи. Служба „Военна полиция“ участва с 27 военнослужещи и 5 специални тактически автомобила SAND CAT.

Най-ново

Единична публикация

Избрани