Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремъл призна за инцидента в Баренцово море: Запалилата се изследователска подводница е ядрена

[post-views]
Кремъл призна за инцидента в Баренцово море: Запалилата се изследователска подводница е ядрена

podvodnicaСтрого секретният дълбоководен апарат, който се запали в Баренцово море, е задвижван с ядрено гориво, призна руският президент Владимир Путин. Аварията, заради която загинаха 14 подводничари, е причинена от пожар в акумулаторното отделение, заяви военният министър Сергей Шойгу и подчерта, че няма повишени нива на радиация, тъй като реакторът е обезопасен навреме.

Три дни, редица обвинения и официално запитване от норвежка страна бяха необходими, за да накарат Москва да разкрие квалифицираните като „държавна и военна тайна“ подробности около инцидента от 1 юли и да признае, че изследователската подводница, която е проучвала Арктическото дъно, всъщност е ядрена.

При обследване на дефектиралата военна машина е установена точната причина за възникването на пожара. Ядрената инсталация на борда е напълно изолирана и се управлява дистанционно, а екипажът е взел всички необходими мерки за обезопасяване на реактора, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на специална среща в Кремъл с президента Владимир Путин и уточни, че апаратът е в изправност и скоро ще може да бъде възстановен на служба.

Междувременно в медиите се появиха спекулации, че част от екипажът е оцелял, а мнозина видяха в случилото се повторение на трагедията с Курск. Още повече, че потъналата през 2000 година подводница също беше на въоръжение в база Североморск на Северния руски флот.

Най-ново

Единична публикация

Избрани