Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел към Техеран: Спрете да обогатявате уран!

[post-views]
Иран показа новата си подводница

Iran-flagИран да се придържа към условията на ядрената сделка. За това отново призова Европейския съюз и настоя Техеран да преустанови обогатяването на уран над установените от споразумението лимити.

Международната агенция за ядрена енергия потвърди, че Техеран е започнал да обогатява уран над допустимите 3,67%, предписани от Съвместния всеобхватен план за действие и ограничителни мерки в рамките на споразумението по иранския ядрен въпрос. Дълбоко обезпокоени сме от случващото се, както и от факта, че преди няколко дни Иран прекрачи и рестрикциите за търговия с уран, заяви говорителят на Европейската служба за външна политика и политика за сигурност Мая Кочиянчич.

Мая Кочиянчич – говорител на Европейската служба за външна политика:

„Продължаваме да изискваме от Иран да не предприема никакви мерки, които биха застрашили ядрената сделка. Да спре и да даде заден ход на всичко, несъвместимо с ангажимента им по всеобхватния план за действие, включително производството на ниско обогатен уран над допустимите нива.“

Ние сме в постоянен контакт с представители на всички страни по договора, като обсъждаме какви допълнителни стъпки могат да бъдат предприети според условията на сделката, допълниха от службата на върховния представител на Европейския съюз. Припомняме, че по-рано Техеран заплаши да прекрачи установения лимит за обогатяване на уран, което може да наложи връщане на финансовите санкции от Брюксел.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани