Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политическата криза в Албания се задълбочава: Хиляди искат оставка на премиера, НС разследва президента

[post-views]
Сблъсъци между опозиционери и полиция в Тирана

Albania-protestiНа фона на аспирациите за скорошно членство в ЕС, политическата криза в Албания се задълбочава. Хиляди отново поискаха оставката на правителството по време на протест в столицата Тирана. Опозицията в страната възобнови в понеделник вечерта демонстрациите си срещу премиера Еди Рама и поиска предсрочни избори, след като на 30 юни бойкотира местния вот.

Демонстрациите по улиците на Тирана, макар и мирни, отразяват реалните мащаби на политическата криза в страната. Гражданите използват всяка улица и всяко средство, за да отстранят премиера – социалист Еди Рама, без чието оттегляне европейската интеграция на Албания е невъзможна, заяви лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша.

Протестите срещу властта започнаха още в средата на февруари с обвинения за връзки между правителството и организираната престъпност.

Преди малко повече от седмица опозицията бойкотира местните избори, а президентът Илир Мета ги отмени. В крайна сметка вотът беше произведен с участието само на управляващите, а в понеделник Народното събрание създаде специална комисия, която да разследва действията на държавния глава като евентуално нарушение на Конституцията. Докладът се очаква след 90 дни, но каквото и да е заключението му не би довел до импийчмънт на президента. За да успее да свали Мета от поста му управляващата Социалистическа партия се нуждае от 94 гласа в 140-местния парламент, с които не разполага.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани