Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново напрежение край Ормузкия проток: Иран се опита да задържи британски танкер

[post-views]
Ново напрежение край Ормузкия проток: Иран се опита да задържи британски танкер

fregata -Montrose-vms--UKНово напрежение в района на Персийския залив. Великобритания заяви, че ирански военни кораби са се опитали да задържат британски танкер в международните териториални води край Ормузкия проток. Иран отрече информацията и определи твърденията като безпочвени.

Три ирански военни кораба се опитаха да блокират пътя на британски петролен танкер във водите на Ормузкия проток, се казва в съобщението на Британското министерство на отбраната.

Иранските кораби са били отблъснати от намиращата се  близо британска фрегата „Монтроуз, се казва още в официалното прессъобщение за инцидента. Той става по-малко от седмица, след като британските морски власти задържаха ирански петролен танкер край водите на Гибралтар. Лондон защити действията си като посочи, че ирански търговски кораб е пренасял петрол за Сирия, което е в нарушение на действащите санкции на ЕС срещу режима в Дамаск. Припомням, че в отговор Иран заплаши да започне да задържа британски кораби в района на Персийския залив от където минава един от най-важните морски пътища за търговията с петрол. Последният инцидент има вероятност допълнително да нажежи напрежението в Персийския залив, което за малко да ескалира в мащабен военен конфликт между САЩ и Иран, след като иранската армия свали военен американски дрон, а американската армия разпространи доказателства, че именно ислямската република стои зад серията от бомбени нападения срещу търговски кораби от миналия месец. Заради напрежението, което може да застраши свободното корабоплаване в района на Персийския залив САЩ обявиха, че имат планове да създадат международна военна коалиция, която да опазва водите край Иран и Йемен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани