Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Северна Италия разбиха арсенал на крайната десница

[post-views]
В Северна Италия разбиха арсенал на крайната десница

thumb_910x0_921500Aнтитерористите от Отдела за специални операции на полицията (ДИГОС) конфискуваха днес призори в няколко града на Северна Италия истински арсенал на крайната десница.

Става дума за съвсем модерни автомати, снайпери и пистолети, но голямата „находка“ на силите на реда е боеспособна ракета „въздух – въздух“, от тези, които са на въоръжение в армията на Катар. По време на операцията са били арестувани трима души, за които има сведения, че са тарторите на крайно десните сили в районите на Торино и Милано. Първият от тях е 60-годишният Фабио дел Берджоло, за когото се знае, че е активист на извън парламентарната профашистка партия „Форца нуова“. Вторият е италианецът с швейцарско гражданин Алесандро Монти – собственик на хангара в град Вогера, където е открита ракетата „въздух-въздух“, а третият е 51-годишният ултра националист Фабио Бернарди.

Ръководеното от прокуратурата в Торино разследване срещу групата от неофашисти започнало преди година след получена информация за участие на нейни членове в конфликта в Украйна. Според списък, предаден от украински депутат в посолството на Италия в Киев, след 2014 г. в сраженията около Донбас на страната на проруските сили били воювали 25 жители на Апенините. В същото време обаче италианските разведки, които работят под различни прикрития в Украйна, добили сведения, че от другата страна на барикадата, тоест в редиците на редовната украинска армия, са се били като доброволци много повече техни сънародници. Обединяващото между едните и другите било това, че в родината си те до един били известни като членове на десни и крайно десни политически сили, на нелегални военизирани структури и на агитки на футболни ултраси. Тръгвайки по тази следа магистратите стигнали до разбития днес арсенал и до задържането на тримата негови „съдържатели“, като според медиите тепърва предстоят и арести на техни сподвижници.

Началникът на силите за сигурност в Торино Джузепе Де Матейс определи днес пред журналисти конфискацията като „безпрецедентна“ що се отнася до качеството на оръжието и неговата разрушителна мощ. На нарочната пресконференция бе съобщено също така, че Фабио Дел Берджоло бил правил опити да продаде конфискуваната ракета „въздух – въздух“ на трета страна срещу близо половин милион евро, но сделката не станала поради липса на документи за произход. Юристи пък обявиха, че задържаните и техните помагачи могат да отнесат от 3 до 12 години затвор за приписваните им тежки престъпления, все с терористичен отенък.

Източник: в. Монитор

Най-ново

Единична публикация

Избрани