Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради фалшиви новини и пропаганда Twitter закри хиляди акаунти по целия свят

[post-views]
Бивш служител на Tуитър е осъден за шпионаж в полза на Саудитска Арабия

twitterTwitter закри хиляди акаунти по целия свят заради разпространение на фалшиви новини и проправителствена пропаганда. Информацията потвърдиха представители на социалната мрежа и уточниха, че блокираните профили са в страни като Обединените арабски емирства, Китай и Испания.

Сред спрените акаунти има повече от 4 хиляди, използвани в Китай с цел да предизвикат раздор сред протестиращите в Хонг Конг. Закриването им е част от кампанията на социалната мрежа, насочена към по-доброто разбиране на това как държавни актьори използват платформата, за да манипулират общественото мнение.

Това е втора поредна „чистка“ след като през август бяха идентифицирани повече от 200 хиляди фалшиви профили, насочени срещу демонстрантите в Хонг Конг. Мерките продължават акцията на Facebook по премахване на редица акаунти, базирани в Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които разпространявали дезинформация, свързана с горещите точки в региона – Либия, Судан и Йемен.

По-рано от Twitter съобщиха, че временно е спрян и профилът на бившия съветник към саудитския кралски съд – Сауд ал Кахтани. Припомняме, че той беше уволнен преди година заради съмнения, че е участвал в заговора за убийството на журналиста от „Вашингтон поуст“ Джамал Хашоги.

Най-ново

Единична публикация

Избрани