Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За всеки трети първокласник българският не е майчин език

[post-views]

malko_deteМежду 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, майчиният език не е български. За първи път се е увеличил и броят на учещите от семейства с по-ниско образование. Тези тревожни данни съобщи просветният министър Красимир Вълчев, който откри новата учебна 2019/20 г. в Първа английска гимназия и Националната природо-математическа гимназия в София.
Коментарът му бе по повод недоволството на група родители и учители, планиращи протест в първия учебен ден. Според тях учителите трябва да планират уроци, а не да ходят по домовете и да издирват отпаднали ученици. Министър Вълчев призна, че основната работа на преподавателите е да обучават и възпитават, но няма кой друг освен тях да се заеме с това предизвикателство. ”Необходими са черезвичайни усилия, изтървали сме няколко поколения заради това поведение. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите”, коментира Вълчев, според когото са нужни постоянни и съвместни усилия от всички – учители, социални работници, полицаи, кметове и т.н.
Министърът посочи, че интегрирането на деца от проблемни групи в образователната система е сред основните предизвикателства пред министерството. ”Това е много трудна задача, факт е, че последните десетилетия имаме производство в неграмотността и трябва да положим много повече усилия, за да пресечем това”, коментира той и пред БНР. Учебната година започна празнично за близо 2400 училища, в които ще учат над 700 хил. ученици, от които близо 60 хил. първолаци. В столицата на училище тръгнаха около 12 000 първокласници. „Пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година, да срещнете много приятели, да обикнете знанията, защото знанията ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година. На добър час!”, обърна се столичният кмет Йорданка Фандъкова към най-малките ученици.

Най-ново

Единична публикация

Избрани