Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ехо от Балканите във фотографии в Двореца

[post-views]
Ехо от Балканите във  фотографии в Двореца

Aмериканският етнограф Мартин Кейниг разказва, че пред очите му се откривал „миг от вечността“
В Двореца на Националната галерия 73 фотографии носят атмосферата на 7 балкански държави, но най-много от България. Представя ни я американският етнограф Мартин Кейниг под името „Ехо от Балканите. ХХ век: Портрети и звуци от България“. Изложбата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Селекцията е на Иво Хаджимишев, а на съпътстващата фолклорна музика – на самия автор на изложбата.
Мартин Кейниг не е случаен гастрольор, а е отдавна свързан с България. Още през 1967-а като хореограф и инструктор по фолклорни танци в колежа към Колумбийския университет в Ню Йорк идва в България. Многократно кръстосва и опознава страната ни. Мартин Кейниг се връща 6 пъти в България, записва песни, обичаи, инструментални изпълнения, снима с фотоапарат и 16-милиметрова кинокамера празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии.   Колекцията му от над 4000 фотографии и стотици записи е откупена от авторитетния институт „Смитсониън”. Разказва, че пред очите му се откривал „миг от вечността“.
В Ню Йорк етнографката Етел Рейм и Мартин Кейниг основават Център за балкански изкуства, който по-късно се разраства като Център за традиционни музика и танци, който подкрепя културните традиции на етническите имигрантски общности в САЩ, организира фолклорни фестивали и записи на терен на музика, песни и танци, кани в САЩ изпълнители от целия свят, заснема документални филми и издава грамофонни плочи с автентична музика от балканските страни, в това число две дългосвирещи винилови плочи със записи от България. Със заслугата на Мартин Кейниг една от тези плочи стига до проф. Карл Сейгън и така „Излел е Делю хайдутин“ попада в селекцията за златната плоча на „Вояджър 2“. Ролковият магнетофон „Ухер“ напомня днес за времето, когато преди 50 г. с него в една класна стая в училището в Смолян Кейниг записва Валя Балканска в съпровод на двамата гайдари Стефан Захманов и Лазар Коневски.
Изложбата може да се види до 17 ноември.

„Влез в моя сън” 
Националният музикален театър открива новия си сезон на 29 септември с концерта спектакъл „Влез в моя сън”. С него ще отбележи и 60-я юбилей на своя главен диригент Юли Дамянов. Специален гост е певецът Васил Петров, който не за първи път се изявява на сцената на театъра.  
Наред с рядко изпълняваните увертюри „Цар и дърводелец” от Лорцинг и „Кандид” от Бърнстейн ще прозвучат фрагменти от мюзикълите „Кабаре” от Кандер и „Уестсайдска история”, любими арии, дуети, ансамбли, хорове и балети от оперети.
Освен маестро Юли Дамянов на диригентския пулт ще застанат Огнян Митонов и Людмил Горчев и гост-диригентът, композитор и джазмен Любомир Денев, започнал творческия си път от тази сцена. 
На юбилейния концерт ще бъдат изпълнени и откъси от операта мюзикъл „Любов и омраза” по пиесата „Херцогинята на Падуа” от Оскар Уайлд с емблематичния любовен дует „Влез в моя сън”. А на финала – отново масовата сцена „Маскарад” от началото на 2-ро действие на „Фантомът на операта”от А. Л. Уебър. С тази зрелищна сцена от мюзикъла театърът кани зрителите на ограничения брой спектакли на „Фантомът на операта” през ноември.

Най-ново

Единична публикация

Избрани