Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нощ на размирици и насилие в Каталуния – летището в Барселона остана блокирано за часове

[post-views]

spain_catalan_independence_14328275Нощ на размирици в Каталуния след осъдителните присъди на местните сепаратистки лидери. Повече от 50 души получиха леки наранявания при различни прояви на насилие и сблъсъци с полицията. Летището в Барселона остана блокирано часове наред, а повече от 100 полета бяха отменени.

Започнали като мирен протест срещу присъдата от общо 100 години затвор за каталунските сепаратисти, с напредването на нощта демонстрациите излязоха от контрол. Прояви на насилие имаше на много места в автономната област, но най-тежка беше ситуацията в регионалната столица Барселона.

Демонстрантите издигнаха барикади по площадите, затвориха основните булеварди и станции на метрото. Най-радикалното крило сред поддръжниците на независимостта влезе в открит сблъсък с полицията и последваха арести заради прояви на агресия. Летището „Ел Прат“ в Барселона се превърна в основна сцена на недоволството. Под лозунгите на сепаратистки групировки хиляди хора нахлуха на Терминал 1 и блокираха изходите му. Протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон, а органите на реда се опитаха да разпръснат тълпата със сълзотворен газ. В „окото на бурята“ се оказа и аеропортът в Жирона.

И докато в Мадрид се радват на изхода от делото срещу лидерите на движението за независимост, организирали референдума преди 2 години, в Каталуния се очаква напрежението да продължи да се нагнетява. Още повече, че Върховният съд поднови международната заповед за арест на бившия премиер в изгнание Карлес Пучдемон, който заяви, че „каталунците са жертва на стратегия за репресии и реваншизъм“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани