Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Освободиха сина на Ел Чапо след престрелка – войната с наркокартелите в Мексико ескалира

[post-views]
Освободиха сина на Ел Чапо след престрелка – войната с наркокартелите в Мексико ескалира

mexico cartelВойната с наркокартелите в Мексико става все по-ожесточена. До улични боеве и престрелка се стигна в северния щат Синалоа след ареста на един от синовете на известния наркобарон Хоакин Гусман или Ел Чапо. По случая президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност.

Истински екшън се разигра в Кулиакан часове след като Овидио Гусман беше арестуван от редовен полицейски патрул. Задържаният е една от най-влиятелните фигури в картела Синалоа, а американската служба за борба с наркотрафика го държи отговорен за разпространение на кокаин, метамфетамини и марихуана.

Кадри на мексиканската телевизия показват ожесточена престрелка между  органите на реда и тежко въоръжени мъже от наркокартела. Във видеото се вижда още, че улиците на града са блокирани от тела, автомобили и горящи барикади. Няма убити при кръстосания огън, но ранените са най-малко деветима, съобщиха от полицията.

Частите на Националната гвардия попаднали под обстрел и били принудени да се изтеглят, заяви министърът на вътрешните работи Алфонсо Дурасо. В крайна сметка, допълниха от ведомството, Гусман е освободен, за да се избегнат допълнителни кръвопролития и да се възстанови реда в града.

Припомняме, че през последните дни в Мексико имаше няколко атаки срещу службите за сигурност, при които загинаха общо 13 полицаи и един военнослужещ. Смята се, че зад покушенията стоят именно влиятелните наркокартели в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани