Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Турция със „съдбоносно“ решение за Сирия

[post-views]
Русия и Турция със „съдбоносно“ решение за Сирия

RUSIA TURCIAРуският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган подписаха серия от споразумения за намирането на решение кризата в Сирия. Част от постигнатите договорки предвиждат създаване на съвместни патрули, които да охраняват наложена от Анкара 32 километрова „безопасна зона“ в Северна Сирия.

Договореното в Сочи споразумение между президентите на Русия и Турция беше определено като историческо. В общи линии основната му е цел е да държи сирийски кюрдски милиции далеч от турската граница, след като се изтеглят от т.нар. „безопасна зона“, която Анкара реши да наложи с военната си операция „Извор на мира“ в Североизточна Сирия.

Според споразумението след края на изтеглянето на кюрдите – процес, който  ще бъде съблюдаван от Турция и Русия, съвместни военни патрули на двете страни ще започнат да охраняват района и да премахват всички военни съоръжения на кюрдките отряди.

Споразумението в Сочи беше договорено броени часове преди да изтече обявеното от Анкара пет дневно примирие, което да позволи на кюрдските милиции да се изтеглят бързо от района. До прекратяването на турската офанзива се стигна, след силен дипломатически натиск от страната на САЩ, които до скоро предоставяха пълна подкрепа на кюрдите, с чиято помощ успяха да разгромят джихадистите от ИДИЛ.

Междувременно турското военно министерство, цитирано от агенция „Ройтерес“ , съобщи, че САЩ са ги уверили, че изтеглянето на кюрдските милиции от „безопасната зона“ на Анкара е приключило, което означава, че на този етап няма необходимост да бъде подновена военна операция.

Припомням, че Анкар започна офанзивата си в Северна Сирия, малко след решението на Доналд Тръмп да изтегли военни си от района. Решение, което беше посрещната с остра критика както  в САЩ, така и сред основните съюзници на Вашингтон в Европа и Близкия Изток.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани