Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО отговаря на хибридните заплахи: Обновява правилата за надеждност на мрежите

[post-views]
В Брюксел продължава срещата на външните министри на НАТО

NATO STOLTENBERGМинистрите на отбраната на НАТО решиха да обновят правилата за надеждност на далекосъобщителните мрежи, стана ясно след срещата им в Брюксел.  Мярката е част от отговора на Алианса срещу хибридните заплахи и включва  задълбочени оценки на риска и уязвимостта, както и навременното идентифициране на кибератаките, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

Предвиждат се проверки за устойчивост на мрежите, включително по отношение на чуждата собственост, контрола и преките инвестиции. Целта ни е да гарантираме, че мрежите ще работят при всякакви обстоятелства, тъй като телекомуникациите от следващо поколение ще засегнат всеки аспект на живота – от транспорт, здравеопазване и образование, до военните ни операции, коментира Столтенберг.

Във фокуса на срещата в Брюксел беше и ситуацията в Близкия Изток. Военните министри потвърдиха финансирането на афганистанските сили за сигурност и подчертаха, че Алиансът ще остане в страната колкото е необходимо, за да не се окаже преждевременното изтегляне твърде солено. Макар да имаше разногласия по изхода на кризата в Сирия, съюзниците са убедени, че трябва да действат заедно, допълни генералният секретар.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Единодушни сме, че дълготрайно политическо решение може да бъде постигнато само чрез редуциране на насилието. Трябва да запазим мисиите и операциите си в целия регион, за да подсигурим онова, което сме постигнали в борбата срещу общия ни враг – ИДИЛ. Важно е да търсим устойчиви варианти на терен и затова приветствам предложението на  германския министър на отбраната за обособяване на зона за сигурност в Североизточна Сирия и увеличаване на  международното участие.“

В изказването си заместник-министър Атанас Запрянов представи българската позиция, че трайно разрешаване на конфликта в Сирия е постижимо само чрез дипломатически средства, включително и под егидата на ООН. В позицията се отбелязва, че страната ни счита за важен приоритет своето участие в мисиите и операциите на Алианса.

Столтенберг отбеляза позитивните тенденции в справедливото разпределение на разходите за отбрана. Той призова страните-членки да продължат темпа, с който увеличават бюджетите си, за да гарантират, че Алиансът ще бъде готов за предизвикателствата на бъдещето.

Най-ново

Единична публикация

Избрани