Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракетен обстрел срещу Израел заради ликвидирането на топ джихадист в Ивицата Газа

[post-views]
САЩ и арабски съюзници показаха единство на среща на високо равнище в Израел

IzraelИзраелската армия обяви, че е ликвидирала командира на влиятелната палестинска джихадистка групировка „Ислямски джихад“. Баха Абу ал-Ата е загинал при въздушен удар в Ивицата Газа, се казва в съобщението на военните. Малко след новината за смъртта на топ джихадиста Южен Израел беше подложен на масиран ракетен обстрел от Ивицата Газа. 

Баха Абу ал-Ата е загинал заедно със съпругата си при ракетно нападение на израелската армия срещу дома му в град Газа. Други двама души са били ранени при атаката. Това се казва в официалното съобщение на палестинската джихадистка групировка „Ислямски джихад“, която заплаши да отмъсти за смъртта на командира си. Непосредствено след убийството на ал-Ата южните части на Израел бяха подложени на масиран ракетен обстрел от Ивицата Газа, като за сега няма данни за пострадалите и причинените разрушения.

Междувременно израелската армия защити операцията си, като посочи, че Баха Абу ал-Ата, е бил ликвидиран малко преди да извърши поредната си терористична атака срещу Израел. Ръководената от него джихадистка групировка „Ислямски джихад“, която е подпомагана от Иран, е втората по големина ислямистка организация в Ивицата Газа, която през годините е извършвала десетки ракетни нападения срещу територията на Израел. Освен в Ивицата Газа „Ислямски джихад“ оперира и на територията на Сирия, като се бие на страната на режима в Дамаск. Последните събития има голяма вероятност да разпалят тлеещото напрежение между палестинци и израелци, което през последното десетилетие все по-често прераства в мащабни военни конфликти между тях, коментират анализатори.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани