Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В търсене на изход от политическата криза в Чили: Управляващи и опозиция създават нова Конституция

[post-views]
В търсене на изход от политическата криза в Чили: Управляващи и опозиция създават нова Конституция

ChiliЗа създаване на нова Конституция се споразумяха управляващи и опозиция в Чили. С това президентът Себастиан Пинера се надява да сложи край на масовото недоволство и размириците в страната.

Приемането на новия основен закон ще бъде подложено на обществено гласуване. Референдумът ще се проведе през април 2020 г., а гражданите ще трябва да приемат окончателния текст и да се произнесат какъв точно да бъде форматът на учредителното събрание.

Новата Конституция ще замени действащата, приета през 1980 г. по времето на диктаторския режим на Аугусто Пиночет, която отрежда на държавата второстепенна роля по отношение на здравеопазването, образованието и пенсионното осигуряване и на практика позволи тези ключови сектори да бъдат приватизирани. Именно нея протестиращите посочват като причина за социалното неравенство и я определят като основна пречка за създаването на справедлива правова държава.

От сряда депутати от редиците на управляващи и опозиция търсят изход от политическата криза в страната, която е най-тежката от връщането на демокрацията в началото на 90-те години. Припомняме, че общественото недоволство прерасна в сблъсъци с полицията. Масови протести имаше и срещу проектите за законодателни промени, като демонстрантите поискаха от президента Себастиан Пинера да сложи край на „псевдодемокрацията“.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани