Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Михаил Попов: Успяхме да запазим своите способности

[post-views]
Обръщение на командира на СВ генерал-майор Михаил Попов

MIHAIL-POPOV– Г-н генерал-майор, в навечерието на празника на Сухопътните войски – 19 ноември, какво смятате за основно постижение на най-големия вид въоръжени сили от предишния празник досега?
– Основното постижение е, че успяхме да запазим способностите си. Способността да изпълняваме задачите си по трите мисии на Въоръжените сили. Способностите да водим бойни действия, да  подготвяме и предоставяме контингенти, да оказваме помощ на населението.
Това постигнахме благодарение на професионализма и всеотдайността на войниците, сержантите, офицерите и цивилните служители от Сухопътни войски (СВ).

– Какво е кадровото състояние на СВ в момента? Успявате ли да намалите некомплекта, който е проблем за цялата армия?
– Да, некомплектът от военнослужещи в СВ не е малък. За офицерите той е средно 25%. При офицерските кандидати и сержантите положението е по-добро, като некомплектът при тях е съответно 18% и 10%. Най-сериозно е състоянието при войнишките длъжности, чийто некомплект достига средно 32%.
За деветте месеца на 2019 г. от СВ са се уволнили около 20 офицери, почти 40 сержанти и над 220 войници. Спрямо 2018 г. данните за офицерите и войниците са почти еднакви, а при сержантите има видимо намаление. През годината в нашите формирования постъпиха 43 нови лейтенанти от НВУ, а приетите на военна служба войници са 262. До края на годината предстои да се проведе втори за 2019 г. конкурс за приемане на военна служба на войници за 198 обявени места. 
В последните 1–2 години в СВ се забелязва тенденция броят на новоприетите военнослужещи (от всички категории) да надвишава броя на тези, които прекратяват договорите си за военна служба, но това само по себе си не е достатъчно броят на вакантните длъжности да намалява. Например за последните две години броят на уволняващите се ежегодно войници е около 300, близо 200 войници всяка година биват произвеждани в първо сержантско звание, а 50–60 от тях продължават службата си във формирования извън СВ. Иначе казано, за да се подобри положението с окомплектоването на войнишките длъжности, в следващите няколко години е необходимо в СВ да се провеждат 3–4 конкурса всяка година за поне 900 длъжности.

– Смятате ли, че трябва да има промени в изискванията към кандидатите за войници, за да се ускори попълването на незаетите места?
– Четири от основните изисквания към кандидатите за войници са:
Да имат средно или по-високо образование; Да не са по-възрастни от 28 г. при приемането им на военна служба; Да покриват нормативите за физическа годност, определени в единния армейски тест (ЕАТ) за военнослужещи; Да получат оценка „среден” или по-висока на теста за проверка на общата им култура. Не считам, че към момента следва да се търси някаква промяна в тези основни изисквания, защото не трябва за сметка на количеството приети на военна служба лица да се прави компромис с качеството.

– Какви са обобщените данни за участието на СВ в кампанията „Бъди войник” до момента? Колко военнослужещи и с каква техника са се включили в проявите на кампанията? Какви са резултатите за СВ от нея, например – нарасна ли броят на кандидатите, които се явяват на конкурсите за войници?
– Кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник” стартира на 7 февруари в Стара Загора и ще приключи следващата седмица – на 28 ноември във Велико Търново. Стотици военнослужещи от всички категории и всички формирования на СВ взеха участие в кампанията. Що се отнася до техниката, репортерите на вашия вестник следиха отблизо кампанията и добре знаят, че показахме почти всички видове бойна техника, които са на въоръжение при нас.
Що се отнася до резултатите от тази кампания, като че ли интересът на българските младежи „да сложат пагони”, действително се повиши. През май 2019 г. в СВ се проведе конкурс, като за обявените 347 длъжности (185 първоначално и 162 допълнително) документи подадоха 354 кандидати. Спрямо първоначално обявените 185 длъжности това прави средно 1,9 кандидати за едно място. За предстоящия конкурс в края на годината обявените места са 198, а информацията, с която разполагаме, е за около 350 кандидати. За сравнение мога да посоча данните от 2018 г., когато в наши формирования се проведоха четири конкурса за по 200–250 длъжности всеки, а средният брой кандидати за едно място беше от порядъка на 0,7–0,8. 
В крайна сметка, считам, че през 2019 г. кампанията „Бъди войник” изигра своята положителна роля в основната си цел – да засили интереса на българската младеж към професията на военнослужещия. Считам, че през следващите години тя трябва да продължи и според финансовите възможности на МО да се доразвие, за да достига по-лесно до младите хора чрез социалните мрежи, електронните медии, бюрата по труда, училищата, местата за провеждане на масови спортни, музикални и други мероприятия.

– Известно е, че в момента в „ТЕРЕМ – Хан Крум” – Търговище, се ремонтират танкове Т-72. Кога ще приключи ремонтът им и те ще се върнат в строя? Какви ремонтни дейности на друга техника и въоръжение предвиждате в близко бъдеще?   
– През годината се изпълняват два договора, сключени между МО и „ТЕРЕМ–Холдинг” ЕАД за: ремонт III степен (основен ремонт) на 10 танка Т-72 и  ремонт на танков мерник далекомер ТПД-К1 – за 20 танка Т-72. Планирано е да продължи ремонтът и през следващата година на допълнителни танкове и мерници съгласно сключеното рамково споразумение. По отношение на модернизацията има заложени проектни намерения за модернизация на товарния автомобил ТАТРА 815, които са в начален етап на анализ, докладване и иницииране на проект.

tank– На какъв етап е проектът за нова бойна машина за пехотата? 
– Инвестиционен проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждането на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада” е в процедура за изпълнение на поръчка по проекта за инвестиционен разход. Изпратено е Искане за предложение (RFP) до определени четири компании и тече процес на очакване за получаване на оферти от поканените в процедурата.
Крайният срок е фиксиран на 16 декември. След това предстоят много и различни дейности относно разглеждане, анализиране и оценка на постъпилите оферти от междуведомствената работна група, провеждане на полеви тестове за оценка на съответствието и преговори с класираните участници. Според нашите разчети е възможно да бъде сключен договор с изпълнител през май 2020 г., разбира се, ако всички дейности се изпълнят в срок.

– Какви структурни и функционални промени в СВ ще предложите в протичащия в момента Стратегически преглед на отбраната?
– Все още е рано да формулираме нашите предложения за структурни и функционални промени в СВ. В момента тече Стратегически преглед на отбраната и експертите от Командването на СВ участват в работата на заповяданите от началника на отбраната групи по функционални области. Целта на прегледа е постигане на реална трансформация на СВ в съответствие с изпълнението на конституционните задължения, поетите ангажименти към колективната отбрана и необходимите способности, които да ги направят максимално използваеми и ефективни. След приключването на тези дейности в края на януари 2020 г. ще бъде изготвен Междинен доклад на началника на отбраната пред министъра на отбраната за резултатите от работата на групите по прегледа на отбраната в който ще стане ясно от какви способности се нуждаят Въоръжените сили.

– Какви основни прояви предстоят за СВ през 2020 г.?
– Сухопътните войски през 2020 г. ще продължат участието си в редица многонационални учения на територията на страната и зад граница, сертификационни учения, индивидуални и съвместни подготовки в страната и в чужбина и съвместни подготовки с партньори от НАТО. Основните усилия ще бъдат насочени към подготовката на декларираните формирования и тези, които ще участват в мисии зад граница. Планът за тяхното провеждане е готов. Тук е мястото да спомена по-значимите прояви през 2020 г. На Учебен полигон „Корен” през май и октомври ще се проведат три учения – международно компютърно подпомагано командно-щабно учение DACIAN LANCER с участието на Втора механизирана бригада, тактическо учение на формированията от 61-ва механизирана бригада – BOLKAN WALL 20 и тактическо учение с бойни стрелби STRIKE BACK 20. Формирование от Бригадното командване ще участва в съвместна подготовка BSRF 20 – PLATINUM WOLF 20 през юли в Сърбия, формирование от 101-ви алпийски полк ще се включи в съвместното многонационално учение RAPID TRIDENT 20 през септември в Украйна, а формирования от Единния център на начална подготовка ще участват в ротационна подготовка/учение COMBINED RESOLVE XIII през януари в Германия. За изпълнение на ангажиментите ни като надежден съюзник и партньор, през 2020 г. е планирано провеждането на сертификация на десет формирования от СВ.  

TANKOVE-KOREN– През тази година се навършват 15 години от членството на България в НАТО. За този период Сухопътните войски успяха ли да се интегрират пълноценно в дейностите на Алианса? 
– През 2004 г. страната ни направи стратегическия избор за присъединяване към този политико-военен съюз, за да гарантира напълно националната сигурност и отбрана. Процесът по военна интеграция е продължителен и изисква високи нива и темпо на работа. В това отношение Сухопътните войски успешно се интегрираха във военните действия на НАТО, като тези дейности включваха участие в операциите на Балканите, в Близкия изток и Афганистан. С годините нараства участието на формирования в съюзни учения и тренировки на територията на страната и извън нея. Нашите представители в стратегическите и регионални командвания на НАТО, както и в отделните агенции и комитети на организацията натрупаха значителен опит, което е показател за утвърждаване като активен съюзник, който изпълнява поетите ангажименти. От началото на нашето членство участваме в инициативи за изграждане на способности, които са елемент от способностите на Алианса и са свързани с военните действия на НАТО, включително мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците.
Извършихме реорганизиране на формированията, като целта ни беше да ги изградим и структурираме съгласно стандартите на НАТО, като същевременно се освободим от стари способности, които не носят принос за колективната отбрана. Процесът на трансформация, който тече и в НАТО, изисква от нас да продължим усилията с необходимата динамика, като създадем модерни и оперативно съвместими сили, които се гарантират с изпълнение на плановете за модернизация и превъоръжаване с използване на възможностите на регионално или съюзническо сътрудничество.

– Какво е вашето поздравление към личния състав за празника на войските?
– Вярвам, че и занапред със същата упоритост, всеотдайност, отговорност и професионализъм всички войници, сержанти, офицери и цивилни служители, свързали живота си с войските, ще продължат да работят за издигане на авторитета на най-големия вид въоръжени сили. В навечерието на празника на Сухопътните войски – 19 ноември, пожелавам на всички крепко здраве, късмет, личен и професионален просперитет!

Необходими са по 3–4 конкурса всяка година за поне 900 длъжности, казва командирът на Сухопътните войски

При войнишките длъжности некомплектът достига средно 32%

Кампанията „Бъди войник” засили интереса на българската младеж към професията на военно-служещия

Възможно е да бъде сключен договор за новите бойни машини през май 2020 г.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани