Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС с категорична позиция за ситуацията в Малта: Брюксел поиска премиерът да напусне поста си веднага

[post-views]
ЕС с категорична позиция за ситуацията в Малта: Брюксел поиска премиерът да напусне поста си веднага

убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция от Малта Европейският съюз настоява малтийският министър-председател Джоузеф Мускат да напусне поста си веднага. Това заяви ръководителят на делегацията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред към Европарламента, която проучва на терен последните разкрития около убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция.

Всеки може да види колко проблематичен е казусът, Джоузеф Мускат няма кредит на доверие не просто да ръководи страната си, но и също да бъде част от Съвета на Европейския съюз, смята делегацията от Брюксел.

Роберта Метсола – евродепутат от Малта:

„Защо премиерът настоява да остане на поста си? Време е. Червената линия вече е прекрачена и страната ни е в трагичен период. Трябва да преодолеем системните и институционални рискове, пред които сме изправени.“

Припомняме, че журналистката Дафне Каруана Галиция беше убита преди 2 години, докато разследваше корупционните връзки между управляващите и бизнеса в Малта.

Андрю Каруана – син на убитата журналистка:

„Дори след толкова време тя продължава да сваля министри от правителството. И ако някога бъде въздадена справедливост, не само за убийството ѝ, а и за всички разкрития, които е направила с репортажите си, тя ще е единствената причина за това – нито полицията, нито съда, нито опозицията, още по-малко европейските институции.“

Припомняме, че след като миналата седмица един от най-богатите бизнесмени в Малта беше привлечен като обвиняем по случая, той прехвърли топката към най-близкия кръг до премиера като поръчител на убийството. Това принуди Мускат да обяви, че подава оставка през януари, но това не беше достатъчно да потуши общественото недоволство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани