Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай, Русия и Иран започват съвместни военноморски учения

[post-views]
Маршал Хафтар плаши с атаки турски кораби в Либия

sn VMS-2Китай, Иран и Русия започват съвместни военноморски учения в Индийския океан и Оманския залив, съобщи днес китайското министерство на отбраната, на фона на повишено напрежение в района между Иран и САЩ, предаде Ройтерс.

Китай ще изпрати „Синин“, ескадрен миноносец с управляеми ракети на борда, за участие в ученията, които ще продължат до понеделник и имат за цел да задълбочат сътрудничеството между военноморските сили на трите държави, заяви на редовен брифинг за медиите говорителят на китайското министерство У Цян.

Тези учения са „нормален военен обмен“ между въоръжените сили на трите страни и са в съответствие с международното право и практики, допълни той. „Те не са непременно свързани с регионалната обстановка“, каза говорителят, без да навлиза в подробности.

Оманският залив е морски коридор с особено деликатно значение, тъй като е свързан с Ормузкия проток, през който преминава около една пета от световния петрол, а чрез него и с Персийския залив.

Ученията ще се състоят в момент, когато отношенията между САЩ и Иран са изпълнени с напрежение. Търканията между двете страни се засилиха, откакто миналата година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. и възстанови санкциите срещу Иран.

След няколко нападения през май и юни срещу международни търговски кораби, включително саудитски петролни танкери, Вашингтон предложи във водите на Персийския залив да бъде създадена военноморска мисия, оглавена от САЩ. Вашингтон обвини за нападенията Техеран, но Иран отхвърли обвиненията.

Напрежението в района се засили не само заради спорната ядрена програма на Иран, но и заради нападение през септември срещу саудитски петролни обекти, за които Вашингтон и Рияд обвиниха Техеран. Иран отрича да е замесен и в този случай.

Китай поддържа тесни дипломатически, търговски и енергийни връзки с Иран. Пекин обаче има добри отношения и с регионалния съперник на Техеран, Саудитска Арабия, което означава, че на Китай се налага да действа доста внимателно в тази част от света, в която традиционно е имал далеч по-малко влияние в сравнение със САЩ, Русия или Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Китайският президент Си Цзинпин вероятно ще посети Саудитска Арабия догодина, когато тя ще бъде домакин на срещата на върха на Г-20.

Източник: https://dariknews.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани