Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Съдят летеца, разбил „Кугър“

[post-views]
Съдят летеца, разбил „Кугър“

Димитър Илиев

кугър инцидентПрокуратурата трябва да докаже престъпна небрежност или умисъл в действията на кап. Добромир 
Христов до Стамболийски

Съдебен иск за 5 млн. лв. срещу капитан Добромир Христов, пилот на хеликоптер „Кугър”, е предявило командването на Военновъздушните сили. Искът е предявен в рамките на делото срещу него по разследването на Военна прокуратура – Пловдив. От пресцентъра на ВВС не потвърдиха информацията, но и не я отрекоха. Шефът на Военноапелативна прокуратура – Пловдив, полк. Димо Бъчваров заяви, че делото е в съдебна фаза и не желае да коментира факти по него. Според сайта Lupa.bg искът срещу капитана е възбудил напрежение сред пилотите в българската авиация.
Летецът кап. Добромир Христов пилотира хеликоптер „Кугър”, за да изпълни тренировъчен полет по медицинска евакуация на 21 август 2018 г. Тогава хеликоптерът къса електропровод и се приземява аварийно на селскостопанското летище край Цалапица. При инцидента с военната машина няма пострадали и жертви, но при закачането на жиците са настъпили повреди в хеликоптера, оценени на 5 млн. лв. Според юристи подобен иск би имал смисъл, само ако прокуратурата успее да докаже престъпна небрежност или умисъл в действията на пилота.
Според доклада за събитието, изготвен от Военната прокуратура, кап. Добромир Христов, ръководител на 3-членен екипаж, е отлетял от авиобаза Крумово, изпълнявайки тренировъчен кугърполет по медицинска евакуация. Задачата на военните била да качат пострадал и да се върнат в авиобазата. По време на полета обаче хеликоптерът закачил електропроводни жици, като заради сблъсъка жителите на Стамболийски и близките села остават без ток часове наред.
Според обвинителния акт на Военна прокуратура летецът Добромир Христов, който е с над 20- годишен стаж, е летял прекалено ниско – под 30 м височина. В обясненията си пилотът и неговите колеги посочват, че машината е била снижена на височина от около 20 м заради ято птици.
Заради катастрофата с хеликоптера „Кугър” пилотът Добромир Христов е изваден от летателния състав в Крумово. „Сега военните го съдят за крупната сума от 5 млн. лв., което предизвиква недоволство сред останалите пилоти“, пише lupa.bg.
Веднага след инцидента зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов коментира, че „екипажът е изпълнявал тренировъчна задача по авиомедицинска евакуация, която изисква да се лети на пределно ниски височини. Ятото птици е внезапно явление и събитие. Според мен те са реагирали правилно, за да избегнат по-лошото – птиците да засегнат двигателите, което би довело до по-тежка ситуация”. По думите на Запрянов решението на екипажа след удара в електропровода веднага да се предприеме кацане, за да се види състоянието на машината, е било правилно.
„Вероятно е можело да долетят до базата, но професионално са решили да извършат аварийно кацане, което позволява машината да бъде сертифицирана и огледана, както и вертолетът да се прибере в база Крумово. Мисля, че са действали професионално, и мерките, които се предприемат, са правилни”, коментира зам.-министърът.
Заради трудността на задачите и в същото време недостатъчния нальот Запрянов поставил задача на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков да преценят точно учебните планове, да се прегледа подготовката и да се надгражда подготовката на летците, да се степенуват задачите в учебните планове, които се изпълняват, и да се повишават летателните часове.
През 2005 г. България купи 12 хеликоптера „Кугър”, които са основната транспортна единица с мирновременни и военновременни задачи в армията в момента. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани