Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въпреки опасността животът се връща край Чернобил

[post-views]
Руските войски са предали контрола над атомната централа в Чернобил на украинския й персонал, каза МААЕ

chernobil1-245401-810x0Повече от 30 години след най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството животът се връща край Чернобил. Въпреки предупрежденията на украинското правителство, че зоната около атомната централа остава опасна, стотици хора избират да се установят там.
26 април 1986 г. преобръща живота на цяло поколение украинци. Експлозия в атомната електроцентрала Чернобил води до невиждано радиоактивно замърсяване не само в непосредствена близост, но и в цяла Европа. Пряко в трагедията умират най-малко 30 души, а косвените жертви са стотици хиляди. И макар след аварията да е установена 30-километрова забранена зона, има хора, които отказват да напуснат домовете си. Като 82-годишната днес Валентина.
Валентина – местен жител:

„Мъжът ми беше кранист. В онзи ден той видял ослепителен блясък, но не му обърнал внимание, защото такива пожари често се случваха. Малко по-късно започна да го дращи гърлото. Когато сподели с приятели, че не се чувства добре, го посъветваха да пие водка. Това и направи. На сутринта дойдоха лекари и установиха, че нивото на радиация в тялото му е много високо.“

Да се живее тук е забранено със закон. Украинското правителство признава, че зоната все още е силно замърсена, а Припят остава призрачен град. Това обаче не спира мнозината, които решават да се върнат и да се установяват трайно по тези земи. Днес жителите на района са между 130 и 180 души, предимно възрастни хора, но не само.

Професор Сергей Зибцев – университетски преподавател:

„Всъщност, и днес хората са изложени на огромни количества радиация, дори извън забранената зона. Най-вече тези селяни, защото над 30 години след експлозията околната среда тук е опасна. Правителството трябва да вземе мерки, да инвестира много и да защити живота на хилядите хора, които живеят в близките райони.“

Въпреки негативните последици за човека, учените са категорични, че ефектът върху екосистемата е поразителен и тя възстановява баланса си. А онези, които избират да живеят край Чернобил въпреки опасността, са убедени, че времето лекува и човешкото тяло се приспособява към всичко.

Най-ново

Единична публикация

Избрани