Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС одобри новата операция за спазване на оръжейното ембарго срещу Либия

[post-views]
Евродепутати ще обсъдят обстановката в България

EU -ParlamentСъветът на ЕС съобщи, че е одобрил от утре да започне новата операция за спазване на наложеното от ООН на Либия оръжейно ембарго.
Операцията „Ирини“ ще използва въздушни, спътникови и военноморски средства. Операцията ще бъде командвана от Рим и ще продължи една година. Предвижда се проследяване дали в открито море край Либия преминаващите плавателни съдове превозват незаконно оръжия, хора или петрол и петролни продукти. Операцията ще допринесе също за обучение на либийската брегова охрана. С началото на новата операция се прекратява окончателно операцията „София“ в Средиземно море.
Постигането на решението за начало на „Ирини“ не беше лесно, заяви на пресконференция върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той отбеляза, че разликата между двете операции е в това, че досегашната е била насочена основно към пресичане на незаконните мрежи, използвани от мигрантите. Борел уточни, че екипажите на военноморските кораби, използвани в новата операция, също ще трябва да оказват помощ на корабокрушенци, както предвижда международното право.
По неговите думи ЕС не е в състояние да предприеме сухопътна операция в Либия, въпреки че нарушенията на оръжейното ембарго досега се наблюдават основно по източната либийска граница. Според Борел решението за предприемането на новата операция е добра новина.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани