Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

Eftimov-NO-1С указ №75/30.03.2020г. на президента на Република България, след предложение на Министерския съвет от 25 март, досегашният заместник-началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов е назначен за началник на отбраната и е удостоен с висше офицерско звание „адмирал”.
Адмирал Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. в гр. Варна. Завършва Висшето военноморско училище през 1984 г., а през 1994 г. Военноморската академия на Руската Федерация в гр. Санкт Петербург, Русия. Обучава се във военната академия на Република Унгария, а впоследствие завършва Военноморския колеж на САЩ през 2005 г. Повишава квалификацията си с курсове за висши офицери в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колежа по отбраната на Алианса в гр. Рим, Италия.
Започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна. От 2011 до 2016 г. трупа ценен опит в международна среда, като печели последователно конкурси за заместник-директор, а след това и за директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел – Белгия. Адмирал Ефтимов е първият български офицер на генералска длъжност в Главната квартира на Алианса.
През годините поетапно бива произвеждан във военни звания – от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната. От 19 януари 2017 г. до 8 март същата година е временно изпълняващ длъжността „началник на отбраната”. От 28 февруари 2020 г. до назначаването му като титуляр на длъжността временно поема ръководството на Българската армия.
За отличната служба и високите професионални резултати през военната си кариера адмирал Ефтимов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната. Сред тях са награден знак „За вярна служба под знамената” и почетен знак „Свети Георги”.
Адмирал Емил Ефтимов владее английски и руски език. Женен е, с две деца.

Генерал о.з. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в НС: Достоен избор на един достоен български офицер

M.PopovМога да кажа, че доста отдавна познавам адмирал Емил Ефтимов, още когато служеше във Военноморските сили, а след това и в НАТО. След това като началник на отбраната, поради неоспоримите му качества, го предложих за зам.-началник на отбраната. Така че наистина познавам и кариерния му път, и качествата му. Мисля, че изборът му за началник на отбраната е един достоен избор на един достоен български офицер, високоинтелигентен и с много широки познания. Човек, който има визия за развитието на въоръжените ни сили. 
Категорично ясно е, че след като е избран за началник на отбраната, адмирал Ефтимов е едно от най-добрите лица на Българската армия. Но става въпрос за това, че в момента армията ни, въоръжените ни сили имат нужда от сериозно лидерство и от широк поглед, от силата и смелостта да осъществяват и нестандартни, подчертавам, решения и идеи. Адмирал Ефтимов е доказал такива качества, адекватни на такова предизвикателство. Всички погледи сега ще бъдат вперени в него и съм сигурен, че той ще оправдае очакванията. 
Длъжността на началник на отбраната е важна и като умение да сплотяваш около себе си, около идеите си и да водиш всички останали. А в Комисията по отбрана в парламента, в случаите, когато е вземал отношение по даден въпрос, той винаги е демонстрирал съчетаване на тези качества, както и своята компетентност и отговорност.
Това, което, според мен, предстои на адмирал Ефтимов в близкосрочен план, е оценката на ролята и мястото на формированията и по принцип работата на Въоръжените сили в конкретната ситуация, свързана с пандемията. Второ, да се продължи грижата за личния състав и за мотивацията му. На трето място, в средносрочен план, това е модернизацията на Българската армия, а по-дългосрочно – да се завърши Стратегическият преглед. Неговата роля е ключова, защото от това какво ще се направи сега, ще зависи много какви Въоръжени сили ще имаме години наред. А адмирал Ефтимов е човек с опит, тъй като той се занимаваше и конкретно със Стратегическия преглед. И това е още едно доказателство, че той е правилният избор за този пост.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани