Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страните от ОПЕК+ се споразумяха: Свиват глобалното производство на петрол с 10%

[post-views]
Петролът и природният газ поскъпнаха след обявяването на частична мобилизация от Владимир Путин

ceni_petrol

Историческа сделка постигнаха страните – износителки на петрол и техните партньори във формата, известен като ОПЕК+. Те се договориха за рекордно свиване на добива на черното злато. Намалението възлиза на 9,7 милиона барела на ден или около една десета от световното производство.

Целта на сделката е да бъдат стабилизирани цените на петрола след резкия спад на търсенето и рекордното му поевтиняване заради глобалната пандемия от Ковид-19. Споразумението влиза в сила от 1 май и ще се прилага два месеца. Пробивът беше постигнат на извънредно заседание на ОПЕК+ в неделя. Той стана възможен след продължителни преговори и компромис с мексиканското правителство, което до последно беше против съкращенията, но се съгласи да редуцира обема на производството си със 100 вместо с 400 хиляди барела.

Всъщност сделката беше обявена още миналата седмица, но трябваше да бъде индивидуално одобрена от всички държави. Уточняваше се и обемът на намалението, предвиден в порядъка на 10 млн. барела дневно.

Договорката е безпрецедентна, коментират анализатори. В нея участват не просто страните от ОПЕК и ОПЕК+, но и САЩ и други членове на Г-20, които са сред основните доставчици и одобриха както намалението, така и използването на повърхностния слой от наличните запаси. В резултат пазарите веднага отчетоха повишение в цените на черното злато между 1 и 6 долара за барел, в зависимост от сорта.

В телефонен разговор президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп, и саудитският крал Салман подкрепиха споразумението, след като в началото на март именно неуспехът на Москва и Рияд да договорят съкръщаване на добива, доведе до глобално свръхпроизводство на петрол.

Най-ново

Единична публикация

Избрани