Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Алиансът е готов да отговори на всяка криза – НАТО бори дезинформацията с екипи на Балканите

[post-views]
НАТО трябва да запълни военните празнини, за да бъде готов за конфликти, каза генерал от алианса

nato

Единния отговор срещу Ковид-19 обсъждат военните министри от НАТО, сред които и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Те заседават чрез защитена видеоконферентна връзка, а задачата им е да набележат последващите мерки за борба със заразата и да гарантират запазването на човешките животи. Силите на Алианса са готови да действат при всяка военна криза, подчерта преди срещата постоянният представител на САЩ в пакта.

 

Видео:

Противниците ни наблюдават, но ние продължаваме да изпълняваме мисиите си за възпиране и отбрана и те трябва да са наясно, че ще отговорим на агресивните им действия, заяви американският представител в НАТО – посланик Бейли Хътчинсън. Тя подчерта, че военните части на Алианса са в пълна бойна готовност навсякъде, с изключение на Ирак, където мисията беше временно преустановена.

Съюзниците създават екипи за борба с хибридните заплахи в Северна Македония и Черна гора, обяви американският дипломат, след като фалшивите новини от Русия и Китай се увеличиха в разгара на пандемията от Ковид-19. Основната цел е да се подготвят медиите на терен как да противостоят на дезинформационната кампания на Москва, в чийто фокус по думите на Хътчинсън е именно Скопие като най-нов член на Алианса.

Така официален Вашингтон се присъедини към призива на Йенс Столтенберг, който настоя за единен фронт срещу пропагандата – чрез открити и свободни медии страните от НАТО да пресекат опитите за всяване на смут.

По-рано генералният секретар също припомни, че способностите на Алианса не са намалели заради пандемията, а приоритет за съюзниците е да защитят своите близо 1 милиард граждани като не допуснат здравната криза да се превърне в криза на сигурността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани