Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
„Баранов“ срещу „Крнка“

Автор: доц. д-р инж. Георги МАРИНОВ
Портрет Н.М.Баранов
От доста години една интересна руска пушка с обозначение  „Баранов, обр. 1869” примлича вниманието на оръжейните специалисти. По данни от различни изследвания се установява, че от нея са произведени само около 10 000 бройки и в момента е изключителна рядкост.

В началото на ХХ век всички щабквартири у нас, в които е пребивавал руският император Александър II по време на Руско-турската война от 1877/1878 г., по искане на Русия са били превърнати в къщи музеи. По този повод от арсенала на руските музеи били предоставени различни вещи, включително и една рядка пушка „Баранов”, с които да бъдат оборудвани музейните експозиции. Тъй като музеят в гр. Бяла бил създаден с морска насоченост заради форсирането на р. Дунав, в него били изложени военноморски униформи, вещи и оръжие, които са били на въоръжение в руския флот. Така там попада и пушката на конструктора Николай Михайлович Баранов. 

Преди няколко години обаче посетител в музея забелязал, че във витрината, на която пишело, че е изложена особено рядката пушка „Баранов”, всъщност стои друга пушка. Човекът подал сигнал, че ценната  реликва от Руско-турската война е подменена с друга. След разследване било установено, че в музея е извършено мащабно ограбване на музейната колекция.

Затвор на пушката Баранов
Затвор на пушката Баранов
Открадната пушка се оказва част от колекцията на лице от руския град Санкт Петербург, но специалисти твърдят, че поради сложни правни процедури тя е безвъзвратно загубена за нашето културно наследство.
Каква е историята на създаването на тази пушка? В стремежа си бързо да превъоръжи руската армия командването не загърбвало различните предложения за преработка на огромното количество преднопълнещи капсулни пушки, които не било икономически изгодно и обосновано да бъдат унищожени и на тяхно място да се внедрят нови образци. През 1865 г. директорът на морския музей капитан-лейтенант Николай Михайлович Баранов предложил вариант за преработка на капсулните пушки за нуждите на флота. Неговият вариант се базирал на варианта за преработка на преднопълнещите пушки на Албини и Брендлин, приет в Белгия през 1867 г.

Николай Михайлович Баранов е роден през 1837 г. Той продължил семейната традиция от баща си и дядо си, като постъпил в морския кадетски корпус. Още преди да навърши 18 години, Баранов се занимава с конструиране на оръжие. Участвал в Кримската война през 1856 г. и в морските операции в Черно море през Руско-турската война 1877/1878 г. Бил е директор на Централния военноморски музей. След убийството на император Александър II Баранов бил назначен за градоначалник на Санкт Петербург и получил званието генерал-лейтенант. Баранов бил близък приятел с императорския наследник и с това се свързва не само неговата шеметна кариера, но и с лобирането за внедряване на предложената от него система за преработка на преднопълнещите пушки. За да не възникват конфликти между военния министър Милютин и императорския наследник, било решено методът на Баранов за преработка на капсулните пушки  да бъде внедрен във флота.  

Пушка Баранов 1869 в разрез
Пушка Баранов 1869 в разрез
През 1868 г. Н. М. Баранов получил от морското ведомство нарезни преднопълнещи капсулни пушки, които той подложил на преработка. Повечето от тях били с калибър 17,8 мм (7 линии). При тяхното изпитване обаче възникнал проблем с патроните, тъй като работата на конструкторите на патрони била насочена към създаването на 6-линеен патрон (с калибър 15,24 мм). По това време протичал процес на изпитване на 6-линейните пушки, преработени по системата „Крнка” (с калибър 15,24 мм).  

Мнението на командването било всички пушки да имат еднакъв калибър и да използват един и същ патрон. Това било правилно решение с оглед на производството и снабдяването на войските. Затова и Баранов бил принуден да възприеме патрона с по-малък калибър с куршум тип „Миние”. В литературата се води дискусия относно това, дали Баранов е копирал конструкцията на Албини–Бендлин, или е вложил новости, които да дават основание неговата система за преработка да се счита за оригинална. Една част от авторите считат, че прилагането на един и същ принцип на работа е достатъчно, за да се твърди, че липсва оригиналност, т.е., че Баранов е копирал от Албини–Бендлин. Друга част от тях се базират на различията между двете конструкции, за да обявяват, че системата за преработка е оригинална.

Самият конструктор Баранов споделя, че той се е придържал към системата Албини–Брендлин, но не е копирал. Той обръща внимание на 10 съществени различия. В това отношение признание има и от множество редица оръжейни експерти, които описват тази система като „Баранов”. Авторът също споделя мнението, че дори разликата в използвания боеприпас е достатъчна, за да предизвика различия в конструкцията, тъй като различните налягания налагат различия в цевната кутия, затвора, уплътнителния възел и др. Освен това, различията в базовите преднопълнещи пушки също са свързани с различни конструктивни подходи за преработването им.  

Пушка Баранов 1869
Пушка Баранов 1869
Една от съществените разлики била в екстрактора за изстреляните гилзи. При Албини–Брендлин имало два екстрактора, закрепени от двете страни на шарнирната връзка на затвора и цевната кутия. При „Баранов”, както се вижда от приложената снимка, екстракторът е от едно тяло и при отваряне на затвора въздействал върху горната половина на гилзата. Това значително повишавало надеждността на работата му, което било съществен недостатък при екстрахирането на гилзите при пушките „Крнка”. 

През февруари 1869 г. била създадена комисия за оценка и приемане на въоръжение на една от предложените четири пушки по системите Албини–Брендлин, Баранов, Крнка и Терсен. Членовете на комисията не посмели да отхвърлят пушката на Баранов под натиска на императорския наследник. Затова била назначена поредната комисия за провеждане на изпитвания начело с брата на императора – великият княз Николай Николаевич, който по време на Руско-турската война 1877/1878 г. е  командващ Дунавската армия, в състава на която е българското опълчение. Заключенията на комисията са, че основните тактико-технически характеристики на „Крнка” и „Баранов” са равностойни – скорострелност 9 изстр./мин, еднаква далекобойност и почти еднакви производствени разходи за преработката. Това дало основание системата на Баранов също да бъде приета, като решението било пушките „Крнка, обр. 1869” да постъпят на въоръжение в армията, а с пушките „Баранов, обр. 1869” да бъдат въоръжени флотските екипажи, действащи в Средиземно море и в Тихи океан. Пушката на Баранов имала дължина с щик 1845 мм, при дължина на цевта 855 мм и маса без щик 4,4 кг.

В литературата и в спомените се отбелязва, че по метода на Баранов са били преработени около 10 хил. пушки. Специалистите и изследователите отбелязват също, че затворът на „Баранов” затруднявал стрелбата нагоре при ъгъл 45–500, често се чупели оста и ударното чукче, както и имало самоволно отваряне на затвора при изстрел. Авторът изказва съмнение относно последното твърдение, тъй като в заключено положение (в момента на произвеждането на изстрел) през задната част на цевната кутия и през затвора минава оста, свързана с ударното чукче. За да се отвори самоволно, оста следва да се счупи, което е практически невъзможно. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани