Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руснаци и сирийци от силите на Хафтар бягат от сраженията край Триполи

[post-views]
Русия ще проведе стратегическо военно учение в източната част на страната от 30 август до 5 септември

Army_RussiaНад 1000 руски и сирийски наемници са се изтеглили от либийския фронт, след като турска намеса в конфликта попречи на Либийската национална армия да превземе столицата Триполи.

Това съобщава за „Блумбърг“ кметът на град Бани Уалид Салем Алейуан. По думите му бойци на руската частна военна компания „Вагнер“ (свързвана с със санкционирания от САЩ бизнесмен Евгений Пригожин) са напуснали предградията на Триполи в последните дни и са пристигнали в неговия град.

По различни сведения бойците на ЧВК „Вагнер“ и други компании са между 1000 и 1400, като разполагането им е започнало миналата година. Тези сили подкрепят ЛНА на Халифа Хафтар срещу признатото от ООН Правителство на националното спасение на Файез ас Сарадж, силно подкрепяно от Турция.

Хафтар започна настъпление срещу Триполи миналата пролет, което продължи въпреки променливите си успехи, мирна конференция в Берлин и коронавируса, с променливи успехи и тази година. ЛНА се поддържа и от Египет и Обединените арабски емирства.

Според Алейуан през Бани Уалид са избягали около 1500 души, но това число включва и сирийски наемници, изпратени от Русия с подкрепата на режима на президента Башар ал Асад. Те само преминавали към авиобазата „Джуфра“, използвана от ЛНА, в Централна Либия.

Градът настоява, че иска да остане неутрален въпреки ескалацията на войната с посредници, продължаваща въпреки оръжейното ембарго и дипломатическите усилия на ЕС и Русия. В началото на годината Турция изпрати малък брой военнослужещи (на обучителна мисия) и хиляди сирийски бунтовници (срещу Хафтар) в подкрепа на ПНС и Сарадж.

В края на миналата седмица Хафтар призова всички да се вдигнат срещу ПНС и заплаши с въздушни нападения срещу турски цели в Либия. Според вътрешния министър от ПНС силите на Хафтар са получили наскоро съветски бойни самолети, прелетели от Сирия. Анализатори същевременно неведнъж са предупреждавали, че подкрепата на Русия за Хафтар не е безусловна и че търпението ѝ след самостоятелната игра на командира – той отказа желано от Кремъл примирие, което трябваше да подпише в Москва – се изчерпва.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани