Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ядреното оръжие в света намалява: Свръхсилите модернизират арсеналите си

[post-views]
Русия прекрати сътрудничеството си с Норвегия за ядрената безопасност

nuklear_wepЯдреното оръжие в света намалява, но се модернизира. Това сочи последният доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира – СИПРИ. Учените предупреждават, че липсата на прозрачност по темата е предизвикателство и прави прогнозите за контрол над този вид въоръжение все по-мрачни.

Деветте ядрени сили в света – САЩ, Русия, Обединеното кралство, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, са намалили съвкупния си арсенал до 13 400 бойни глави в началото на годината. Това бележи съкращение с 465 броя на оръжията от този клас спрямо разполагаемите през 2019-та.

Редуцирането на количествата се дължи на унищожаването на излезли от употреба руски и американски ядрени оръжия, посочват експертите на СИПРИ и припомнят, че именно Москва и Вашингтон притежават над 90% от световните запаси. Над 3 700 ядрени бойни глави са разгърнати и са вложени в ракети или дислоцирани в бази с оперативни сили, като около 1 800 от тях са поддържани във висока степен на бойна готовност.

Свръхсилите САЩ и Русия са използвали последната година, за да модернизират арсеналите си и да разработват нови системи, показват данните в доклада, като същевременно запазват мощта си за „неопределено бъдеще“. Според анализаторите те все още не разглеждат ядрените оръжия като възпиращо средство, но им придават нови и разширени роли във военните си стратегии. Това значително обръща тенденциите след края на Студената война към постепенна маргинализация на ядрения потенциал, обобщават от СИПРИ, което може да се окаже най-обезпокоителният развой на събитията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани