Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията Ковид-19: Връщане на мерки, черни рекорди и животоспасяващо лекарство

[post-views]
1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

koronavirusНово затягане на карантините мерки в Китай, заради разрастващото се огнище с Ковид-19 в столицата Пекин. В същото време Бразилия отчете поредния рекорден пик на новите заболели, като за един ден в страната бяха засечени над 35 хиляди случая. И една добра новина. Първи сериозен пробив при лечението на заболяването от Ковид-19. 

В рамките на 57 дни в Пекин не беше регистриран нито един случай с коронавируса. Ситуацията се промени през последните дни, след като един от най-големите пазари в града се оказа огнище на заразата.

По всичко личи, че Китай е твърдо решен да ограничи до минимум всяка вероятност страната да бъде залята от втора епидемиологична вълна от Ковид-19. За да ограничат разпространяването на вируса властите в града продължават да затягат мерките, като ако тенденцията се запази има голяма вероятност столица да бъде поставена под карантина.

И докато пандемията се опитва да се завърне в Китай, то в Бразилия ситуацията с коронавируса продължава да се влошава. За последните 24 часа в страната бяха регистрирани близо 35 хиляди случай, от които над 1200 са били с фатален край.

Експерти посочват, че с темповете на разпространяване на заболяването до края на седмицата заразените в Бразилия ще достигнат до 1 милион.

След временно затишие ръст на новите случаи беше отчетен и няколко американски щата. Това са Флорида, Аризона и Тексас, които бяха сред първите започнали да облекчават превантивните си мерки.

На фона на високата заболеваемост по света за първи път от началото на пандемията беше отчетен първи по-сериозен пробив в битката срещу новия коронавирус. Очаква се СЗО да обнови наръчника си с препоръки, като потвърди откритието на британските лекари за достъпното и евтино стероидното лекарство Дексаметазон, което чувствително намаляла смъртността сред тежко заболелите от Ковид-19.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани