Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индия отхвърли претенциите на Пекин – оспори китайския суверенитет над част от Кашмир

[post-views]
Пакистан и Индия съобщиха, че са разменили списъци с ядрените си обекти и задържани

india-pakistan-tankИндия отхвърли териториалните претенции на Китай върху долината на река Галуан, която стана сцена на кървавите сблъсъци по-рано през седмицата. Регионът е смятан за стратегически в граничната зона в Кашмир и боевете за него нагнетиха напрежението между двете държави до краен предел.

Декларациите на китайците за собственост върху ключовата долина са „преувеличени и несъстоятелни“, гласи официалното изявление на индийското външно министерство. В сряда Пекин разпространи военно становище, според което има суверенитет над долината на река Галуан.

По-рано двете страни проведоха телефонен разговор по повод последните събития и бяха единодушни, че към ситуацията трябва да се подходи отговорно, коментирха от външното ведомство в Ню Делхи.  Становището подчертава, че подобни териториални претенции противоречат на уговорката и посочва още, че Китай се е опитал  да издигне съоръжение от индийската страна на границата – т.нар. Линия на фактически контрол. Според дипломатите това е „предумишлено и дълго планирано действие“, чийто пряк ефект са кръвопролитията в Кашмир.

По непотвърдени данни в индийските медии, броят на загиналите войници далеч надхвърля официално посочените 20. Твърди се и че мнозина са безследно изчезнали. Междувременно се появиха снимки на оръжие, за което индийски командири твърдят, че е използвано от китайската армия при боевете. Кадрите на железни пръти с пирони предизвикаха масово възмущение, а военни експерти коментираха, че самото съществуване на подобни инструменти е варварство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани