Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Либия: Египет начерта „червена линия“ на Турция

[post-views]
Конфликтът в Либия: Египет начерта „червена линия“ на Турция

LIBIQЕгипет е готов да използва военна сила в Либия, ако подкрепяните от Турция сили на международно признатото правителство в Триполи, продължат офанзивата си на изток. Това реши египетският парламент, който единодушно даде зелена светлина на въоръжените сили на страната за възможна военна интервенция в бившата Джамахирия.

Египет запазва правото си да се защити от престъпни и въоръжени милиции, както и от чуждестранни терористични елементи по западната си граница с Либия, се казва още в приетия от парламента в Кайро текст. Според анализатори обаче,  документът реално дава зелена светлина на въоръжените сили на страната, които и сега подкрепят армията на влиятелния генерал Халифа Хафтар, да се включат по всяко време в конфликта в Либия, ако решат, че подкрепяното от Турция и признато от ООН правителство в Триполи застрашава националната сигурност на Египет.

Подобна вероятност е повече от голяма, след като с помощта на турската армия силите на Триполи обсадиха ключовия за петролната индустрия на Либия град Сирт. Само преди ден египетският президент Абдел Фатах Ал- Сиси предупреди, че всяка атака срещу града, ще бъде посрещната с военен отговор. Последните събития около конфликта в Либия бяха посрещнати с критика от страна на Германия, която в началото на годината, съвместно с Франция, поде инициативата за подновяването на диалога между враждуващите страни в бившата Джамахирия.

Либия се намира в състояние на гражданска война от 2011г, когато беше свален режима на Муамар Кадафи.  През годините в страната се формираха два основни лагера- базираното в Триполи и признато от ООН Правителство на национално обединение и силите на бившия генерал Халифа Хафтар, подкрепян от Саудитска Арабия, Египет и Русия.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани