Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин 3 пъти за ден говори с лидери на ЕС за Беларус

[post-views]
Путин се опитва да потуши сблъсъка между Таджикистан и Узбекистан

PutinРуският президент е разговарял 3 пъти във вторник с лидери на ЕС, с които обсъдил как да бъде решена кризата в Беларус, предаде Би Би Си. Владимир Путин имал телефонни беседи с германската канцлерка Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предадоха световните агенции.

Пред събеседниците си стопанинът на Кремъл изразил загриженост, че много държави опитват да упражняват натиск върху ръководството на страната и да я дестабилизират, а това само води до ескалация на напрежението. Меркел на свой ред посочила, че властите в Беларус трябва да се откажат от насилието ида пуснат политзатворниците. Тя също предупредила руския лидер да се въздържа от намеса. По-рано беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че Меркел иска да говори с него, но от Берлин отрекоха. Според западни медии поведението на Русия се следи с особено внимание, защото никой друг няма такова голямо влияние върху Минск.

Междувременно Лукашенко награди във вторник 300 души от спецслужбите, които се прочуха с насилието и жестоките побои над протестиращите, с ордени „За безупречна служба“. Държавният глава обвини опозицията, че иска да превземе властта. Причината е създаденият от противниците му координационен съвет, в който влиза и нобеловата лауреатка за литература Светлана Алексиевич. Според президента в съвета влезли „откровени нацисти“.

И хора от властта обаче показаха солидарност с протестиращите. Посланикът на Беларус в Словакия напусна поста си 2 дни след като подкрепи мирните протести. Посланикът в Испания поиска повторно броене на резултатите. Парламентът на Литва прие санкции срещу Беларус, а Естония поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Източник: в.“24 часа“

Най-ново

Единична публикация

Избрани