Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Реакции: НАТО и ЕС осъдиха отравянето на Алексей Навални

[post-views]
Реакции: НАТО и ЕС осъдиха отравянето на Алексей Навални

Maria Zaharova-MVnR-RussiaНАТО и ЕС осъдиха отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с бойното отровно вещество „Новичок“ и поискаха от Русия да проведе пълно и прозрачно разследване. За Москва твърденията на германската прокуратура са неоснователни и са предварително подготвени и са част от информационна кампания на Запада срещу Русия.

Германската прокуратура е категорична, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с бойното отровно вещество „Новичок“. При представянето на заключенията на военните експерти, германският канцлер Ангела Меркел определи опитата за убийство на Навални, като „атака срещу фундаменталните човешки права и ценности“ и обеща да координира отговор от страна на ЕС и НАТО. Остри реакции последваха и от лидерите на двете организации  – Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лаейн определи опита за убийство като страхлив акт, а първият дипломат на Брюксел Джозеп Борел призова Русия да проведе пълно и щателно разследване. Подобен апел отправи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Русия категорично отрича всички обвинения и е убедена, че случаят с Навални е част от медийната кампания на Запада срещу нея.

Мария Захарова-говорител на Руското външно министерство:

„До този момент руската страна не е получила нито един материал по този въпрос. Нито по предварително изпратените запитвания, формулирани от Генералната прокуратура, нито по-рано изпратените писма на руски лекари и нито по направените изявления от германската страна.“

С подобна нота излезе и руското посолство в Берлин, което призова германските властите и правителство да не политизират случая и да представят колкото се може по-бързо надеждни факти по него. Междувременно лекарите от берлинската болница, където е настанен Алексей Навални съобщиха, че състоянието му остава тежко и продължава да лежи в интензивното отделение. Припомням, че със същото бойно отровно вещество „Новичок“ беше извършен опит за убийството на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солзбъри в началото на март 2018г.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани