Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията КОВИД-19 – Франция отбеляза нов антирекорд на заразени

[post-views]
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 65

koronavirusФранция отчете нов антирекорд по брой новозаразени с Ковид-19. За последните 24 часа в страната са регистрирани повече от 16 хиляди случая.  Пик на инфекцията се отчита и в други европейските страни, което принуди ЕС да призове всички страни-членки да затегнат превантивните си мерки.

Според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията в много страни се отчита по-висок ръст на коронавирусната инфекция, от колкото при пиковете й през месеците март и април. Франция е една от тях, след като за пореден ден новите случаи с Ковид-19 в страната надхвърлиха 10 хиляди. В опит да ограничи инфекцията френското правителство раздели страната на зони, в които обхватът на мерките зависи от броя на заразените. Сред най-засегнатите от новите правила се оказа град Марсилия, където властите затвориха всички заведения и ресторанти. Мярката очаквано провокира вълна от протести, независимо от уверенията на френския министър-председател Жан Кастекс, че секторът ще да бъде компенсиран.

Испания е другата държава, в която се отчита стабилен ръст на новите случаи с Ковид-19. Решението на властите обаче да ограничат разпространението на заболяването, като поставят под карантина част от кварталите на столицата Мадрид стана повод за масовите протести, които все по-често прерастват в сблъсъци в полицията.

Властите в Германия също са поставени под тревога заради ръст на новите заболели, особено в провинция Бавария и най-големия и град Мюнхен, където маските отново са задължителни. Русия е другата държава в Европа, която също започна да връща противоепидемичните мерки, заради ръст на новите случаи.

Само преди седмица СЗО предупреди, че опасността от втора вълна на ковид-19 в Европа е повече от реална  като експертите са категорични, че ако не се вземат мерки тя ще е много по-голяма и смъртоносна от първата в началото на пандемията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани