Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осуетиха заговор в САЩ: ФБР разби група планирала да отвлече губернатор

[post-views]
Директорът на ФБР заяви, че "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ

fbiВластите в САЩ осуетиха заговор. Федералното бюро за разследване съобщи, че е задържало 13 души, които планирали да отвлекат губернатора на щата Мичиган Гретчен Уитмър.
Сигналът за подготвяния заговор е бил подаден на ФБР от служител от „Фейсбук“, който засякъл плановете за отвличането на губернатор Гретчен Уитмър в социална мрежа. Разследването срещу групата продължило шест месеца, като разкриването й е станало възможно след внедряването на агент на ФБР в нея.

От събраните доказателства става ясно, че групата, която споделя крайно-десни виждания, при тайните си срещи обсъждала планове за свалянето на щатски правителства, които според тях „нарушавали конституцията на САЩ.

От ФБР посочват, че в заговора за отвличането на губернаторът от демократическата партия Гретчен Уитъкър са участвали шест души, които планирали да я осъдят на смърт за предателство. Като мотив се посочва, че решението на Уитъкър да въведе строги противоепидемични мерки срещу коронавируса в Мичиган, което нарушавало свободата им.

Инцидентът даде повод на кандидатът за президент на демократите Джо Байдън да оправи остра критика към Доналд Тръмп, който в миналото гласно защитаваше протестите срещу въвежданите в различните щати противоепидемични мерки, а хората участващи в тях ги приветстваше като „патриоти“.

Според службите в САЩ една от най-големите опасностти за националната сигурност на страната е активизирането на крайно-десни екстремистки организации, които не гласно се радват на подкрепа от Белия дом.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани