Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йенс Столтенберг: НАТО ще изтегли силите си от Афганистан заедно със САЩ

[post-views]
НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

stoltenberg

НАТО ще изтегли силите си от Афганистан заедно със САЩ. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Изявлението идва ден, след като американският президент Доналд Тръмп написа в „Туитър“, че иска да прибере американските военнослужещи от  Афганистан до Коледа.

Туитът на Доналд Тръмп предизвика объркване, защото не става ясно дали е наредил пълното изтегляне от Афганистан или планира да го направи. Независимо, че до края на ноември американската армия ще намали значително военното си присъствие в Афганистан, в страната ще останат поне 2500 войници до среда на 2021 г. Това  ще зависи изцяло от ситуацията на терен, според съветника на Тръмп по Национална сигурност Робърт О‘Брайън. За генералния секретар на НАТО всяко изтегляне трябва да бъде координирано между съюзниците.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на САЩ:

„Решихме заедно да влезем в Афганистан. Заедно взимаме решения за всички промени в бъдещето и когато дойде време да се изтеглим, пак да го направим заедно.“

Изтеглянето на чуждестранните войници от Афганистан до май 2021 г. година е гръбнакът споразумението между САЩ и талибаните за намиране на политическо решение на близо 20 годишния конфликт.

Военни експерти са категорични, че прибързаното изтегляне на американските военни от Афганистан, може да спъне започналите мирни преговори между талибаните и афганистанското правителство, които се провеждат на фона на продължаващото насилие в югоизточната страна.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани