Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изборите в Северен Кипър изпратиха протурски националист за президент

[post-views]
Изборите в Северен Кипър изпратиха протурски националист за президент

CYPRUSНационалистът Ерсин Татар, подкрепян твърдо от Турция, е новият президент на Севернокипърската турска република, предават световните агенции. Това показват предварителните резултати от вота в неделя. Избирателната активност е била малко над 67 процента.

Победата на националиста Ерсин Татар се определя, като изненада от наблюдателите. По данни на Избирателната комисия той печели 51, 7 процента от гласовете, а основният му опонент – по–умереният кандидат Мустафа Акънджъ  48,3  на сто.

Според анализатори, вотът е своенравен референдум за обществените нагласи в сепаратистката репубика, в която хората са казали твърдо да на по-тесните й връзки с Турция, или де факто една от малкото държави признали независимостта на Северен Кипър.

Очаквано победата на Ерсин Татар беше приветствена от политически елит в Анакара, който през последните месеци води все по-агресивна политика в района на разделения на две остров Кипър, в частност продължаващите сондажи за природни ресурси в спорните териториалните води на остров Кипър, към които Гърция също има претенции.

Припомням, че турските сондажите станаха повод за политически търкания в НАТО, а ЕС дори заплаши Анкара със санкции ако не прекрати практиката.    

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани