Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опозицията в Беларус обяви общонационална стачка

[post-views]
Светлана Тихановска: В Беларус протича мирна революция

belarusПореден ден на протести в Беларус. Полицията използва димки и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. Последваха и арести. Опозицията в страната обяви общонационална стачка.

Медиите в Беларус съобщиха за няколко пострадали демонстранти, а арестуваните  са  най-малко 280, според  правозащитната организация „Вясна“.  В протестите взеха участие над 200 000 души в столицата Минск и други градове в Беларус. Беше прекъсната част от интернет връзката в столицата, а 12 станции на метрото бяха затворени “поради съображения за сигурност”. Междувременно опозицията, която беше поставила ултиматум на Александър Лукашенко да се оттегли до 25 октомври, обяви началото на общонационална стачка.  “Режимът за пореден път показа на беларусите, че силата е единственото нещо, на което е способен. Затова утре, 26 октомври, започва национална стачка“, написа опозиционния лидер Светлана Тихановска. От Литва, тя призова за блокиране на пътища, затварянето на работни места, преустановяването на покупки от държавните магазини и изтеглянето на всички спестявания от банките.

От своя страна президентът Александър Лукашенко отхвърли тези призиви и попита “кой ще храни децата” в случай, че работниците в държавните предприятия започнат стачка.

Припомням, че протестите в Беларус започнаха след преизбирането на президента Александър Лукашенко, с близо 80% подкрепа. Неговият опонент Светлана Тихановска оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани