Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията КОВИД-19 – нови антирекорди и блокади в Европа

[post-views]
334 са новите случаи на зараза с Ковид-19 за последното денонощие у нас

koronavirusНово затягане на мерките в редица райони на Европа, заради пандемията от КОВИД-19. Франция, Испания, Белгия забраниха нощния живот, а в Италия затвориха театри, кина и фитнес зали. Междувременно СЗО отчете трети поред ден антирекорден брой на случаи с коронавирусната инфекция.
За последното денонощие в света са регистрирани над 436 хиляди нови случая с КОВИД-19, като повече от половината от тях са в Европа, по данни на СЗО. Само Франция за последните 24 часа отчете над 52 хиляди новодиагностицирани, независимо, че в 54 от регионите на страната от няколко дни е в сила вечерен час за заведенията. От днес и в цяла Испания влиза в сила вечерен час. Правителство в Мадрид защити решението си с довода, че повечето от местните правителства в 17-те региона на страната са поискали да бъде обявено извънредно положение. Италия също затегна превантивните мерки след като нивата на инфекцията тръгнаха чувствително нагоре през последната седмица. Рим реши, освен да наложи вечерен час за заведенията, да затвори повече театри, кина, фитнес зали и плувни басейни, като ограниченията ще са в сила до 24 ноември. Германия, Белгия, Чехия също въведоха ограничения за пик на инфекцията, която ООН обяви за най-голямата криза на века. За генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус светът може да реши проблема само ако работи в сътрудничество.

Тедрос Аданом Гебрейесус – генерален секретар на СЗО:

„Най-добрата ваксинация, ще е ваксиниране на определен група от хора във всички страни, от колкото да ваксинираме хора само в една страната. Искам да съм ясен за ваксинният национализъм.

Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ случаите с КОВИД-19 по света са вече над 43 милиона, а броят на починалите е малко над  милион и 100 хиляди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани