Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредно примирие пред провал – продължават боевете в Нагорни Карабах

[post-views]
Боевете в Нагорни Карабах продължават независимо от призивите за прекратяване на насилието

nagorni_karabahПоредният опит за намиране на решение на конфликта в Нагорни Карабах е пред провал. Минути след влизането на сила на договорено от САЩ примирие Армения и Азербайджан отправиха взаимни обвинения за систематични нарушения.

С посредничеството на САЩ Армения и Азербайджан се споразумяха да обявят временно „хуманитарно примирие“, което трябваше да влезе в сила в 08:00 часа в понеделник.

Изглежда обаче поредния опит да сложи край на най-тежките от десетилетия сблъсъци между въоръжените сили на двете страни, отново е на път да се провали, тъй като минути след началото на примирието се появи информация за нова размяна на изстрели в Нагорни Карабах.

Докато Азербайджан твърди, че арменската армия е подложила на обстрел град Тертер и околните му села, то Армения съобщава, че азербайджанската артилерия е подложила на обстрел военни обекти по цялата фронтова линия.

Това е третият опит за намиране на решение на конфликта, след като другите два с посредничеството на Русия също претърпяха бърз провал. Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах датира още от началото на 90-те години на миналия век. След временно затишие конфликта беше подновен с пълна сила, което причини поредна криза с цивилни жертви и разрушения и от двете страни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани