Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КОВИД-19: Нови ограничителни мерки в Румъния и Португалия

[post-views]
Япония обмисля да предложи четвърта доза ковид ваксина на гражданите

koronavirusБроят на заболелите от КОВИД-19 в световен мащаб продължава да се покачва. Инфектираните от вируса в света надхвърлиха 50 милиона и 446 хиляди, а починалите са над 1 млн. и 250 хил. Тревожна остава ситуацията в САЩ. Страната стана първата в света, прехвърлила прага от 10 милиона заразени с коронавирус.

Повече от половината американски щати отбелязаха антирекорди на заразяване с коронавирус. Най-засегнатите от пандемията са Тексас, Калифорния, Флорида, Ню Йорк и Ню Джърси. А щатите, в които броят на жертвите нараства най-много през последните дни са Северна Дакота, Южна Дакота, Монтана, Уисконсин и Канзас.

Няколко страни в Европа въведоха повторна карантина и нови ограничителни мерки, като част от борбата с разпространението на КОВИД-19. От днес в Румъния носенето на маски от всички над 5-годишна възраст става задължително на открито и закрито. Училищата минават на онлайн обучение. Забранява се излизането от 23 ч. до 5 ч. Изключение се прави само за посещение при лекар и полагане на грижи за дете или възрастен човек. Вечерен час от днес и в Португалия. Той ще важи от 23:00 часа. до 5 ч. сутринта през делничните дни и от 13 ч. до 5 сутринта през почивните дни. От Лисабон премиерът Антонио Коста обяви забрана за движение по обществени пътища в 121 общини, където живеят 70% от португалците.

Новите рестрикции доведоха до редица демонстрации този уикенд. Протести се проведоха в Мадрид, Испания, Лайпциг, Германия, Букурещ, Румъния и Загреб, Хърватия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани