Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще има ли примирие в Нагорни Карабах – Русия разположи миротворци в региона

[post-views]
Ще има ли примирие в Нагорни Карабах – Русия разположи миротворци в региона

armenia_parlament_protestiНов опит за примирие в Нагорни Карабах. Лидерите на Армения, Азербайджан и Русия се споразумяха за незабавното прекратяване на продължаващите от шест седмица военни действия в сепаратисткия регион.

Ще издържи ли поредното примирие в Нагорни Карабах, след няколкото неуспешни опита за прекратяване на военните действия между Азербайджан и Армения в Кавказкия регион. Според договореното примирие, което влезе в сила от 01:00 часа тази нощ местно време, Азербайджан ще запази всичките си териториални придобивки в Нагорни Карабах, включително и втория по големина град Шуша, който арменците наричат Шуши. Отделно арменските сили в региона трябва да предадат контрола и на още няколко области до 1 декември.

Владимир Путин – президент на Русия:

„На 9 ноември, президентите на Азербайджан и Русия и министър-председателят на Армения подписаха споразумение за пълното прекратяване на всички военни действия в зоната на конфликта“.

Руският президент Владимир Путин смята, че споразумението ще отъпка пътя към намирането на дълготрайно политическо решение на конфликта, който е отнел или променил десетки хиляди животи. Споразумението очаквано предизвика смесени реакции в столиците на Армения и Азербайджан. В Ереван стотици щурмуваха кабинета на министър-председателя Никол Пашиня, обявявайки го за национален предател и поискаха оставката му. Малко по-рано в профила си във Фейсбук Пашинян написа, че е взел изключително болезнено решение, както за самия него, така и за Арменския народ. Новината за примирието беше посрещаната с празненства в азербайджанската столица Баку, където хиляди хора, приветстваха договореното примирие. За разлика от преди този път гарант на мира ще играе Русия, която ще разположи около 2 хиляди миротворци в Нагорни Карабах.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани