Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летящ старт за ВТК с новото предаване „БГ Пълководци“

[post-views]
Летящ старт  за ВТК с новото  предаване  „БГ Пълководци“

Пилотният епизод за живота и кариерата на генерал Михаил Савов вече може да се гледа на сайта на Военния телевизионен канал и в Youtube.

v2Ново предаване за знакови фигури в новата българска военна история и по-специално за периода от Балканската до Втората световна война стартира в програмата на Военния телевизионен канал.
Сценаристи и водещи  са о.з. полковник професор Димитър Недялков и журналистът Георги Милков. Продуцент на предаването е Тома Иванов, режисьор  Милена Гетова, отговорен оператор Петър Георгиев, режисьор по монтажа Мариана Пенчева, актьор и глас зад кадър Христо Узунов.
Има два начина да се представи едно телевизионно предаване. Общоприетият и честният. Аз избирам личната гледна точка в качеството си на обикновен, но опитен зрител, за да ви споделя, че „БГ пълководци” наистина ме спечели с модерния си формат на неформална, но в същото време високо професионална беседа между двама ерудити. Епизодите са заснети в Царските зали на Военната академия „Георги С. Раковски” и са обогатени с изобилен, кинематографичен и архивен материал. Не са спестени и пикантериите около личния живот на героите, който е илюстриран с игрални възстановки с участието на актьори. Ако прибавим и брилянтната работа на режисьора, оператора и продуцента, „БГ пълководци” е предаване, пипнато професионално и достойно за който и да било национален ефир.
„До края планираме да заснемем още два епизода и аз се надявам предаването да има бъдеще, защото предлага много интересна информация и от този ъгъл личностите, които разглеждаме, не са били представяни досега”, споделя режисьорът Милена Гетова. „Когато говорим за героите от нашето военно-историческо минало, сме свикнали да ги представяме малко едностранчиво – с техните заслуги и ордени, а в годините на социализма някои от тях бяха изобщо зачеркнати, твърдеше се, че са национални предатели и изобщо виновни за националните катастрофи. Предложих предаването да бъде във формат разговор между полковник Димитър Недялков и Георги Милков – единият да ни поднася информацията от гледната точка на военния историк, а другият – от гледната точка на журналиста, който пък ни дава непопулярна информация – някои биха я нарекли жълта, но това не е съвсем така. В случая с Михаил Савов неговата жена има интимна връзка с Стефан Стамболов и това е причината Савов да обяви дуел на премиера, който така и не се състоява и малко напомня онзи случай в новелата на Иван Вазов „Двубоят” – сюжет вероятно почерпан от тогавашната действителност. Същото се случва и с Рачо Петров, който е женен за високо интелигента българка с европейско възпитание от много богато семейство – Султана (по-късно) Рачо Петрова. Тя много бързо се адаптира и става любимка на княз Фердинанд, а по-късно се оказва и негова любовница. Всичко това е информация, която научаваме от Георги Милков, а другата информация, която е свързана с военната кариера и стратегия, е представена от полковник Димитър Недялков”, разказва Милена Гетова.
v1Тя е режисьор на телевизионни предавания с над 30-годишен стаж – в БНТ „Нощни птици”, „Култура.бг”, „24 квадрата”, „Минаха години” и много други, по бТВ – „Искрено и лично”, „Господари на ефира” – Нова ТВ, както и режисьор на игрални и документални филми. Носител е на редица български и международни награди. Дъщеря е на военния кореспондент Милен Гетов на в. „Народна войска” в периода 1944-1945, чийто наследник е в. „Българска армия”. Той е журналистът с най-дълъг стаж – 70 години, и работи във всички форми на тази професия – печат, радио, кино и телевизия – като драматург и режисьор.
Първият брой на „БГ пълководци“ представя интересната и противоречива личност на генерал Михаил Савов – два пъти военен министър на България, началник на Военното училище. С неговото име са свързани първите оперативни планове на Българската армия, но и първия корупционен скандал. Той е човекът обявил дуел на Стефан Стамболов.
„БГ пълководци“ можете да гледате всяка последна събота от месеца, точно в 19.00 часа.

Историята трябва да е стратегическа   цел на всяка медия

-Г-н полковник, познава ли българинът историята си и интересува ли се от нея?
d1-Убедил съм се, че историята не е наука за миналото, а наука за бъдещето. Познаваме ли добре миналото си, със сигурност ще можем да вземаме правилните решения какво да правим. Липсата им води до безхаберие, чиито плодове берем сега с Република Северна Македония.

-Съвременните технологии – интернет, телевизия – способни ли да ограмотят в това отношение и спечелят за каузата на българската история масовата публика?
-Това е задължително и то трябва да се превърне в стратегическа цел на всяка българска медия. Действителността в телевизионния ни ефир например е потресаваща. Конгломерат от турски сериали, катастрофични новини и увеселителни програми, които за нищо не стават. Ние имаме над 8000 г. история, за която не само света, но и ние малко знаем. Натам трябва да е насочено усилието на цялата българска интелигенция, доколкото имаме такава, която е в дълг на българското общество.
 
-„БГ пълководци” ще представя личностите от българската военна история „без грим” и изкуствен патос. Такъв е първи епизод за генерал Михаил Савов. Каква е целта на този подход?
-Става дума за велики българи, вземали своите държавнически и лични решения в трудни години за България. Трябва да знаем за тях, защото това са истински уроци от реалния живот, приложими и сега.

-В първи епизод на „БГ пълководци” екипът разкрива защо поредицата започва с личността на генерал Михаил Савов. Нека внесем яснота и пред читателите на в. „Българска армия”, които още не са гледали този епизод.
-Това е човекът положил основите и задал философията на военното строителство на съвременната българска армия. С направеното от него тази система е мачкала враговете си по фронтовете на три войни. За жалост политиците не са успели да се възползват от военните й победи. Това трябва да се учи и знае от всички възрасти в България.

-Предстои заснемането на втори епизод за генерал Рачо Петров. Какво да очакват зрителите като непопулярни факти от живота и военната му кариера?
-Той е от същия първи випуск на Военното училище. Човек с изключителна кариера във войската и политиката и то от ранна възраст. Много противоречива личност, предвид амбициите, които е имал и последователността на тяхното следване. От биографията му личи до какво може да се докара една личност, спасила отечеството в труден момент, когато в нея впоследствие надделее комерсиалното.
– Интересни факти около кои други личности предвиждате да включите в следващите издания на предаването?
-Дори лекото прелистване на имената на това първо поколение български военни пълководци, хора родени в робство, но с волеви и свободолюбиви характери, дава възможност за огромен избор. На базата на стореното от тях по фронтовете, светът ги е почитал и е изучавал геният им във военните академии. Тъжното е, че ние не ги знаем. В учебниците ни няма почти нищо или нищо за тях. А това е работа на историците ни. Да не говорим, за производството на филми за тях. Погледнете какво финансира Министерство на културата. Това е престъпление спрямо младото ни поколения и една от причините за неговото изтичане. В този ред на мисли екипът при ВТК прави опит да възпитава и създава ценностна система. 
Дано да имаме успех.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани