Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай върна проби от луната

[post-views]
В опит за покоряване на тъмната страна на Луната индийски апарат се готви за кацане, а руска сонда се разби

LUNA-KITAI-MOON

Китай върна 2 кг проби от Луната, след като космическият апарат „Чанъе-5“ се приземи благополучно в монголската пустиня. За последните 44 години това е първата подобна мисия и с успеха Китай стана третата държава, след САЩ и Русия, прилунила и върнала апарат от естествения спътник на Земята.

Китайската мисия до луната продължи по-малко от месец и мина като по учебник. За специалистите едни от най-трудните етапи беше именно връщането на апарата на Земята. Освен, че кацна в тъмните часове на деня, „Чанъе-5“, можеше да се приземи и в трудно достъпен регион на монголската пустиня.

За да увековечи събитието, китайската телевизия разпространи нощни кадри от операцията по локализирането на апарата, до който се вееше националният флаг.

Макар и да няма нищо революционно в мисията на „Чанъе-5“ с успеха й Китай направи поредната голяма крачка към реализиране на крайната си цел – да изпрати хора и да изгради собствена база на Луната.

Успехът не остана незабелязан от другите космически агенции, като американската НАСА и европейската ЕСА, които поздравиха китайските си колеги за постижението.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани