Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Николай Младенов спецпратеник за Либия, предишният не издържал

[post-views]
Николай Младенов спецпратеник за Либия, предишният не издържал

Nickolay_MladenovСъветът за сигурност одобри Николай Младенов да бъде назначен за специален пратеник на ООН за Либия, съобщи Ройтерс. Предложението за българина бе направено от генералния секретар Антониу Гутериш.

Бившият ни външен министър ще замени Гасан Саламе, който през март се оттегли като специален пратеник за Либия заради стрес.

Норвежецът Тур Венесланд е назначен за спецпратеник на ООН за Близкия изток, наследявайки на този пост Младенов, който през последните 5 години беше посредник на световната организация между Израел и палестинците.

Наскоро САЩ подкрепиха избора на Николай Младенов за спецпратеник за Либия, като постоянният им представител в ООН Кели Крафт настоя, че „Николай Младенов е правилният избор за тази роля“.

В Либия цари хаос след свалянето от власт през 2011 г. на диктатора Муамар Кадафи. През октомври двата основни лагера в конфликта там -международно признатото правителство на националното съгласие и базираната в източната част Либийска национална армия на Халифа Хафтар, се споразумяха за примирие.

С тези назначения се слага край на месеци на препирни между членовете на съвета, предизвикани от натиск на САЩ пратеническата роля за Либия да бъде поделена така, че един човек да оглавява политическата мисия на ООН, а друг да се съсредоточи върху посредничеството в конфликта. През септември Съветът за сигурност прие предложението, но Русия и Китай се въздържаха, отбелязва Ройтерс.

Източник: в.“ 24 часа“

Най-ново

Единична публикация

Избрани