Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За девета поредна година Япония увеличава разходите си за отбрана

[post-views]
Япония обяви, че спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

japen_flagsЗа девета поредна година Япония вдига разходите са обраната. Правителството на премиера Йошихиде Суга внесе за гласуване в парламента рекордното увеличение от близо 52 милиарда долара. По план по-голямата част от парите ще отидат за подсилването на японските отбранителни способности, чрез модернизация на въоръжените сили.

Актуализацията на военен бюджет от парламента се смята за формалност, защото управляващата Либерално-демократическа партия на премиера Йошихиде Суга се радва на пълно мнозинство.

Според плановете на Токио по-голямата част от средствата ще отидат за модернизирането на въоръжените сили на страната с купуване на още стелт изтребители от пето поколение, нови самолетоносачи и кораби, както и балистични ракети с голям обсег на действие. Японското правителство защити плановете си, като посочи растящата опасност от страна на Китай, както и все по-непредсказуемата оръжейна ядрена програма на Северна Корея. Наред с  увеличението на разходите за отбрана Япония вече обяви, че планира да пренасочи около 40 милиарда долара в разработването на свой изтребител от пето поколение. След края на Втората световна войната Япония реално няма своя армия, а  според конституцията, въоръжените й сили не могат да участват в операции в чужбина. През последните години обаче заради бързо променящата се ситуация със сигурността  в региона на Азия, Токио започна да реформира военната си доктрина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани